Stemming

Wijziging van de Wet op de lijkbezorging; Amendement van het lid Brinkman

6,7 %
93,3 %


PvdD

PvdA

VVD

PVV

CDA

CU

D66

GL

Verdonk

SGP

SP


30 696
Wijziging van de Wet op de lijkbezorging

nr. 16
AMENDEMENT VAN HET LID BRINKMAN

Ontvangen 2 september 2008

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Artikel I wordt als volgt gewijzigd:

I

In onderdeel A, punt 1, vervalt: , 17, eerste lid,.

II

In artikel I wordt na onderdeel F een onderdeel ingevoegd, luidende:

Fa

Artikel 17 vervalt.

Toelichting

Met dit amendement wordt de bevoegdheid van de burgemeester om in samenspraak met een arts en de officier van justitie te besluiten om toestemming te geven tot begraving of verbranding binnen 36 uur na het overlijden, ingetrokken. De wetgever heeft de duur van 36 uur aangegeven om de mogelijkheid te geven vragen omtrent het overlijden te kunnen beantwoorden om eventuele misdrijven zoveel mogelijk uit te sluiten.

De eventuele wens van de overledene en/of de nabestaanden om tot begraving of verbranding binnen 36 uur over te gaan om welke reden dan ook moet van minder belang worden geacht dan de zorgvuldigheidsoverweging dat een eventueel strafbaar feit bij overlijden wordt uitgesloten.

Het laten vervallen van artikel 17 voorkomt ook, dat door de explosieve stijging van het aantal moslims in Nederland in de afgelopen decennia tot bijna één miljoen, burgemeesters, het Openbaar Ministerie en behandelend artsen overmatig belast worden. De koran schrijft namelijk voor dat een overledene binnen 24 uur moet worden begraven. In de toekomst zullen meer en meer moslims besluiten om niet meer in het land van herkomst te worden begraven. Hierdoor zal het ambtelijk apparaat onevenredig belast worden. Dit amendement probeert dit te voorkomen.

Brinkman


Wijziging van de Wet op de lijkbezorging

2008-09-02
Dossier: 30696
Indiener(s): Hero Brinkman (PVV)
Onderwerpen: burgerlijk recht recht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-30696-16.html