Kamervraag 2016Z25045

Het bericht dat nietsvermoedende Nederlandse meisjes op Twitter worden aangeboden als prostituee

Ingediend 30 december 2016
Beantwoord 15 februari 2017 (na 47 dagen)
Indieners Nine Kooiman , Michiel van Nispen (SP)
Beantwoord door Ard van der Steur (VVD)
Onderwerpen recht strafrecht
Bron vraag https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2016Z25045.html
Bron antwoord https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20162017-1209.html
  • Vraag 1
    Was u ervan op de hoogte dat er verschillende vormen van sociale media worden gebruikt om nietsvermoedende meisjes als prostituee aan te bieden?1

    Ja.

  • Vraag 2
    Hoeveel meldingen zijn er de afgelopen jaren bij de politie binnengekomen aangaande sextortion? Hoeveel van deze zaken heeft de politie al dan niet met succes kunnen oppakken?

    Sextortion wordt als een vorm van afpersing geregistreerd in de politiesystemen en niet als apart fenomeen. Hierdoor zijn geen cijfers beschikbaar. De andere criminaliteitsvorm die in het bericht kan worden onderscheiden is identiteitsfraude. Identiteitsfraude waar sextortion mee wordt gepleegd wordt niet apart geregistreerd en daarom zijn ook hier geen cijfers beschikbaar.

  • Vraag 3
    Waarom wordt door de politite gesteld dat aangifte in de zaken zoals aangedragen door RTLnieuws geen kans van slagen heeft?

    De politie neemt iedere aangifte op en neemt die ook serieus. Zonder in te gaan op individuele zaken, wordt bij aangiftes altijd onderzocht of er voldoende aanknopingspunten zijn om succesvol onderzoek te doen.

  • Vraag 4
    Is er voldoende capaciteit bij de politie om de meldingen van sextortion ook op te kunnen pakken? Zo nee, hoe gaat u ervoor zorgen dat de politie voldoende capaciteit heeft?

    De vraag naar politiecapaciteit en politie-expertise is divers en groot. Daarom moeten zaken aan de hand van de beschikbare capaciteit en expertise door het bevoegde gezag worden geprioriteerd. Er zijn mij geen signalen bekend dat er te weinig politiecapaciteit is voor dit soort zaken.

  • Vraag 5
    Vindt u dat agenten voldoende worden geschoold om deze nieuwe vormen van criminaliteit tegen te gaan? Zo nee, wat gaat u hierop ondernemen?

    In zowel de basisopleidingen als de opleidingen voor zedenrechercheurs op de Politieacademie komt sextortion en bijkomende problematiek van identiteitsfraude aan de orde in diverse modules.

  • Vraag 6
    Welke rol ziet u hier weggelegd voor sociale media-aanbieders?

    Aangezien niet te voorkomen is dat dit soort berichten worden geplaatst op sociale media, is het de verantwoordelijkheid van de aanbieders van sociale media die berichten zo snel mogelijk te verwijderen.

  • Vraag 7
    Bent u bereid in gesprek te gaan met de grootste aanbieders van dit soort platforms (Twitter, Facebook) om te kijken hoe hier gezamenlijk kan worden opgetrokken om dit soort identiteitsfraude tegen te gaan?

    Ik verwijs naar mijn antwoord op vraag 6.

  • Mededeling - 25 januari 2017

    Hierbij deel ik u mede dat de schriftelijke vragen van de leden Van Nispen en Kooiman (beiden SP) van uw Kamer aan de Minister van Veiligheid en Justitie over het bericht dat nietsvermoedende Nederlandse meisjes op Twitter worden aangeboden als prostituee (ingezonden 30 december 2016) niet binnen de gebruikelijke termijn kunnen worden beantwoord, aangezien nog niet alle benodigde informatie is ontvangen. Ik streef ernaar de vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden.


Kamervraag document nummer: kv-tk-2016Z25045
Volledige titel: Het bericht dat nietsvermoedende Nederlandse meisjes op Twitter worden aangeboden als prostituee
Kamerantwoord document nummer: ah-tk-20162017-1209
Volledige titel: Antwoord op vragen van de leden Van Nispen en Kooiman over het bericht dat nietsvermoedende Nederlandse meisjes op Twitter worden aangeboden als prostituee