Kamervraag 2016Z07871

Het onderzoek van de Belastingdienst naar strafbare feiten aan de hand van de Panama Papers

Ingediend 18 april 2016
Beantwoord 2 mei 2016 (na 14 dagen)
Indiener Pieter Omtzigt (CDA)
Beantwoord door Eric Wiebes (staatssecretaris financiën) (VVD)
Onderwerpen belasting financiën
Bron vraag https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2016Z07871.html
Bron antwoord https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20152016-2447.html
1. Zie mondelinge vragenuur van 5 april 2016, vragen aan de Staatssecretaris van Financiën over het verbergen van miljarden in belastingparadijzen
 • Vraag 1
  Wanneer krijgt de Belastingdienst de gegevens en bewijsstukken die ten grondslag liggen aan de publicaties over de Panama Papers?
 • Vraag 2
  Heeft de Belastingdienst de journalisten van het ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists) en/of deelnemende kranten gevraagd de informatie eerder aan de dienst te doen toekomen?
 • Vraag 3
  Heeft de Belastingdienst (of het Openbaar Ministerie) de stukken uit openbare bronnen kunnen verkrijgen zoals de Financial Times, die wel een fors aantal stukken online geplaatst heeft?
 • Vraag 4
  Zo ja, om welke reden willen de journalisten van het ICIJ deze informatie niet aan de Belastingdienst verstrekken, nu de Belastingdienst deze informatie niet openbaar mag maken op grond van artikel 67 AWR?
 • Vraag 5
  Zou het de Belastingdienst, de FIOD (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst) en het OM geholpen hebben bij het opsporen van mogelijke strafbare feiten als de informatie per direct verstrekt wordt aan de Belastingdienst?

  Jazeker. Deze risico’s worden ook door de Belastingdienst, de FIOD en het OM gezien.
  Alle organisaties geven aan geholpen te zijn met een spoedige verstrekking van informatie door ICIJ.

 • Vraag 6
  Is er grond te denken dat bewijsmateriaal mogelijk vernietigd of verborgen wordt nu de Belastingdienst eerst twee maanden na de publicaties over de openbare database in Nederland kan beschikken? 1

  Zie antwoord vraag 5.

 • Vraag 7
  Welke stappen zult u ondernemen om ervoor te zorgen dat u zo spoedig mogelijk op legale wijze toegang krijgt tot de database, zodat hij gebruikt kan worden voor het opsporen van strafbare feite en het opleggen van boetes en naheffingen, waar dat van toepassing is?
 • Vraag 8
  Kunt u deze vragen zo spoedig mogelijk beantwoorden?

  Ja.


Kamervraag document nummer: kv-tk-2016Z07871
Volledige titel: Het onderzoek van de Belastingdienst naar strafbare feiten aan de hand van de Panama Papers
Kamerantwoord document nummer: ah-tk-20152016-2447
Volledige titel: Antwoord op vragen van het lid Omtzigt over het onderzoek van de Belastingdienst naar strafbare feiten aan de hand van de Panama Papers