Kamervraag 2013Z15518

Het bericht NS-beveiliger wil ook zakkenrollers pakken

Ingediend 31 juli 2013
Beantwoord 22 augustus 2013 (na 22 dagen)
Indiener Peter Oskam (CDA)
Beantwoord door
Onderwerpen criminaliteit openbare orde en veiligheid
Bron vraag https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2013Z15518.html
Bron antwoord https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20122013-3010.html
1. Metro, 29 juli 2013
  • Vraag 1
    Hebt u kennisgenomen van het artikel «NS-beveiliger wil ook zakkenrollers pakken»?1

    Ja.

  • Vraag 2
    Klopt het dat Service & Veiligheidspersoneel van de Nederlandse Spoorwegen (NS) op stations geen andere bevoegdheden heeft dan een gewone burger?

    Nee, de medewerkers in een service & veiligheidsteam (S&V-team) zijn buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) en beschikken daardoor over de bevoegdheden die in het Wetboek van Strafvordering (Sv) worden toegekend aan opsporingsambtenaren in het algemeen. Dit betreft bijvoorbeeld het staande houden van de verdachte met het oog op het vaststellen van zijn identiteit (artikel 52 Sv), het doen van onderzoek aan de kleding van de verdachte met het oog op het vaststellen van zijn identiteit (artikel 55b Sv) en het onder voorwaarden toepassen van geweld (artikel 7, eerste en zevende lid, Politiewet 2012).

  • Vraag 3
    Zijn de bevoegdheden van Service & Veiligheidspersoneel van de NS voldoende toegesneden op de uitoefening van de functie of is er reden om na te denken over uitbreiding van die bevoegdheden?

    De bevoegdheden van de boa’s in het domein openbaar vervoer zijn samen met hun werkgevers, het Openbaar Ministerie (OM) en de politie tot stand gekomen en zijn voldoende toegesneden op de functies en taken in dit domein. Ik zie dan ook geen reden voor uitbreiding van die bevoegdheden.

  • Vraag 4
    Zijn de bevoegdheden van Service & Veiligheidspersoneel van de NS voldoende bekend bij reizigers, overig NS-personeel en andere betrokkenen, zoals winkelpersoneel op de stations?

    Ja.

  • Vraag 5
    Klopt het dat de samenwerking van Service & Veiligheidspersoneel met wijkagenten en spoorwegpolitie op stations, zoals Utrecht en Amsterdam Centraal, steeds stroever verloopt? Zo ja, bent u bereid die samenwerking te bevorderen? Zo nee, waaruit verklaart u de signalen waarvan sprake is in het artikel?

    In mijn brief aan uw Kamer van 1 juli jl. (Tweede Kamer, vergaderjaar 2012–2013, 28 684, nr. 387) heb ik benadrukt dat een goede samenwerking tussen boa’s en politie van wezenlijk belang is. Er vindt momenteel al goede, intensieve samenwerking plaats in en rond het openbaar vervoer tussen de boa’s van de openbaar vervoer bedrijven, de gemeenten en de politie. De signalen herken ik dan ook niet, toch kan het voorkomen dat de samenwerking in een specifiek geval niet optimaal verloopt. De betrokken partijen dienen scherp te blijven zodat de samenwerking goed blijft en ik houd de vinger aan de pols.

  • Vraag 6
    Wat is er door de vorming van de nationale politie veranderd in de samenwerking met de NS?

    De overgang van de spoorwegpolitie naar de Dienst Infrastructuur binnen de nationale politie heeft geen gevolgen gehad voor de werkzaamheden van de spoorwegpolitie en de afspraken en samenwerking met de openbaar vervoer bedrijven. Indien NS personeel in een situatie terecht komt waarbij politie ondersteuning nodig is, blijft dit de hoogste prioriteit krijgen.

  • Vraag 7
    Op welke wijze garandeert u dat de NS ook in de toekomst de ondersteuning krijgt die is afgesproken met de politie?

    Zie antwoord vraag 6.


Kamervraag document nummer: kv-tk-2013Z15518
Volledige titel: Vragen van het lid Oskam (CDA) aan de minister van Veiligheid en Justitie over het bericht NS-beveiliger wil ook zakkenrollers pakken (ingezonden 31 juli 2013).
Kamerantwoord document nummer: ah-tk-20122013-3010
Volledige titel: Vragen van het lid Oskam (CDA) aan de minister van Veiligheid en Justitie over het bericht NS-beveiliger wil ook zakkenrollers pakken (ingezonden 31 juli 2013).