Kamervraag 2012Z05084

Belastingvrije donaties aan sektes

Ingediend 14 maart 2012
Beantwoord 23 mei 2012 (na 70 dagen)
Indiener Magda Berndsen (D66)
Beantwoord door Frans Weekers (staatssecretaris financiën) (VVD), Fred Teeven (staatssecretaris justitie en veiligheid) (VVD)
Onderwerpen belasting financiën
Bron vraag https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2012Z05084.html
Bron antwoord https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20112012-2600.html
1. Parool van 8 maart 2012.
  • Vraag 1
    Heeft u kennisgenomen van het artikel «Schatkist subsidieert Scientology»?1

    Ja.

  • Vraag 2
    Bent u van mening dat sektes in aanmerking komen voor de status van algemeen nut beogende instelling (anbi)?

    Het begrip «sekte» heeft maatschappelijk geen eenduidige betekenis. Van belang is dat een instelling voldoet aan de wettelijke voorwaarden die gelden voor kwalificatie als algemeen nut beogende instelling.

  • Vraag 3
    Wat vindt u van het feit dat de rechter heeft geoordeeld dat de Scientology Kerk niet aangemerkt kan worden als een anbi, maar nu via een sluiproute alsnog profiteert van de belastingvoordelen die de anbi-status met zich meebrengt?

    De wettelijke geheimhoudingsplicht staat mij niet toe in te gaan op feiten of veronderstellingen ten aanzien van individuele instellingen. Ik beantwoord de vraag daarom in algemene zin. Het is ontoelaatbaar dat een instelling die niet als ANBI kwalificeert via oneigenlijk gebruik van wel als zodanig aangewezen instellingen toch kan profiteren van de voordelen die uitsluitend voor
    ANBI’s zijn bedoeld. Als dit zich in de praktijk voordoet, dan roept dat vooral de vraag op of de aangewezen instelling haar ANBI-kwalificatie wel kan behouden. Hiertoe stelt de Belastingdienst dan een onderzoek in bij de betrokken instelling. Indien het onderzoek daartoe aanleiding geeft, kan de ANBI-kwalificatie met terugwerkende kracht worden ingetrokken.

  • Vraag 4
    Wat gaat u hieraan doen?

    Zie antwoord vraag 3.

  • Vraag 5
    Komt het vaker voor dat er met een anbi gefraudeerd wordt? Bijvoorbeeld voor het witwassen van geld?

    Bij het Openbaar Ministerie zijn thans geen fraudegevallen met ANBI’s in onderzoek. Indien de Belastingdienst strafbare feiten constateert, kunnen deze, op basis van de zgn. aanmeldings-, transactie- en vervolgingsrichtlijnen, via de boete-fraudecoördinator van de Belastingdienst en de FIOD, worden voorgelegd aan het Functioneel Parket. Indien daartoe aanleiding bestaat, wordt in dat traject beslist of een strafrechtelijk onderzoek wordt gestart.

  • Vraag 6
    Hoe voorkomt u dit en hoe pakt u dit aan?

    Zie antwoord vraag 5.

  • Mededeling - 12 april 2012

    Hierbij bericht ik u dat het niet mogelijk is de vragen van het lid Berndsen (D66) over belastingvrije donaties aan sektes (kenmerk 2012Z05084 van 14 maart 2012) binnen de gestelde termijn van drie weken te beantwoorden. De oorzaak hiervan is gelegen in de benodigde afstemming met het ministerie van Veiligheid en Justitie.


Kamervraag document nummer: kv-tk-2012Z05084
Volledige titel: Belastingvrije donaties aan sektes
Kamerantwoord document nummer: ah-tk-20112012-2600
Volledige titel: Antwoord vragen Berndsen over belastingvrije donaties aan sekten.