Kamervraag 2011Z09262

Het bericht 'Jeugdzorg brengt afsprakeb niet in de praktijk'

Ingediend 29 april 2011
Beantwoord 24 mei 2011 (na 25 dagen)
Indiener Sabine Uitslag (CDA)
Beantwoord door
Onderwerpen jongeren zorg en gezondheid
Bron vraag https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2011Z09262.html
Bron antwoord https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20102011-2621.html
1. de Volkskrant, 28 april 2011.
  • Vraag 1
    Kent u het bericht «Jeugdzorg brengt afspraken niet in de praktijk»?1

    Ja, ik ben bekend met het bericht.

  • Vraag 2
    Klopt het dat de provincies de verantwoordelijkheid hebben om de naleving te controleren van de afspraken die de Inspectie maakt met de Jeugdzorgaanbieders? Zo ja, op welke wijze pakken de provincies deze rol op? Zijn er grote verschillen tussen de provincies? Hoe beoordeelt u deze verschillen?

    Ik interpreteer deze vraag zo dat verwezen wordt naar de controle op de naleving van afspraken die instellingen in de jeugdzorg met elkaar maken op basis van aanbevelingen van de inspectie.
    Ingevolge de Wet op de jeugdzorg zijn provincies verantwoordelijk voor het leveren van verantwoorde zorg. Om verantwoorde zorg te kunnen leveren, worden afspraken gemaakt met betrokken veldpartijen. Naast deze afspraken maken veldpartijen onderling ook afspraken met elkaar, bijvoorbeeld op basis van aanbevelingen van de inspectie. Bij het maken van dit soort afspraken is de provincie niet altijd betrokken. Het veld is zelf verantwoordelijk voor de correcte uitvoering van gemaakte afspraken. Indien de Inspectie Jeugdzorg (IJZ) constateert dat het niet nakomen van door veldpartijen gemaakte afspraken leidt tot onveilige situaties, kan zij aanbevelingen doen ter verbetering. Deze aanbevelingen richt zij tot de betreffende instelling en, afhankelijk van de aard van het onderzoek, aan de betrokken provincie en/of aan het Rijk. Daarnaast heeft de inspectie een signaleringsfunctie richting de betrokken overheidslaag om deze op de hoogte te brengen van de door haar geconstateerde knelpunten, zoals het niet nakomen van afspraken.
    De verantwoordelijkheid voor de controle op de naleving van gemaakte afspraken tussen de inspectie en jeugdzorgaanbieders ligt niet primair bij provincies. Zoals gezegd hebben instellingen in eerste instantie een eigen verantwoordelijkheid. Daarnaast heeft de inspectie verschillende instrumenten in handen om het nakomen van gemaakte afspraken te bevorderen, bijvoorbeeld het inzetten van verscherpt toezicht. De inspectie heeft eveneens de mogelijkheid om een handhavende maatregel te vragen aan Gedeputeerde Staten (GS). GS kan vervolgens een schriftelijke aanwijzing geven aan het bureau jeugdzorg of de betrokken instelling.
    Pas in tweede instantie is het Rijk aan zet. Als de inspectie van mening is dat de provincie onvoldoende handhaaft, kan zij de betrokken bewindspersoon adviseren GS een aanwijzing te geven om te handhaven.

  • Vraag 3
    Welke rol kunt u op u nemen om te zorgen dat alle provincies hun taak op adequate wijze oppakken?

    Zie antwoord vraag 2.

  • Vraag 4
    Hoe worden in de toekomst gemeenten voldoende geëquipeerd wanneer zij de verantwoordelijkheid krijgen voor de jeugdzorg? Op welke wijze vindt dan toezicht concreet plaats? Wie krijgt na de decentralisatie welke verantwoordelijkheid?

    Rijk, VNG en IPO maken samen afspraken om ervoor te zorgen dat gemeenten zijn voorbereid op hun nieuwe verantwoordelijkheid met betrekking tot zorg voor jeugdigen.
    De mate van toezicht door het Rijk zal afhankelijk zijn van de zorgzwaarte en/of mate van ingrijpen in het gezin. Rijk, inspectie en VNG werken dit gezamenlijk nader uit.
    U wordt zo spoedig mogelijk nader geïnformeerd over de aanpak van decentralisatie van de zorg voor jeugd.

  • Vraag 5
    Hoe kan dit worden meegenomen in de overheveling van provincie naar gemeenten?

    Zie antwoord vraag 4.


Kamervraag document nummer: kv-tk-2011Z09262
Volledige titel: Vragen van het lid Uitslag (CDA) aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het bericht «Jeugdzorg brengt afspraken niet in de praktijk» (ingezonden 29 april 2011).
Kamerantwoord document nummer: ah-tk-20102011-2621
Volledige titel: Vragen van het lid Uitslag (CDA) aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het bericht «Jeugdzorg brengt afspraken niet in de praktijk» (ingezonden 29 april 2011).