Kamervraag 2011Z03874

De plannen voor de aanleg van de Natte As in Groningen

Ingediend 24 februari 2011
Beantwoord 4 maart 2011 (na 8 dagen)
Indiener Ad Koppejan (CDA)
Beantwoord door
Onderwerpen natuur en milieu organisatie en beleid
Bron vraag https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2011Z03874.html
Bron antwoord https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20102011-1683.html
  • Vraag 1
    Heeft u kennisgenomen van het persbericht «Grootschalige natuurontwikkeling Meerstad van de baan!» uit het Dagblad van het Noorden van 17 februari jl. en de weerstand die in Groningen leeft tegen de aanleg van de Natte As bij Hartstede en Meerstad; een verbindingszone tussen het Zuidlaardermeer en Natuurgebied Midden Groningen?

    Ja.

  • Vraag 2
    Deelt u de conclusies volgend uit het rapport «Herijking van de Ecologische Hoofdstructuur» (EHS) dat in alle door het Planbureau voor de Leeromgeving (PBL) beoordeelde varianten sprake is van afstand tot de oorspronkelijke doelen en het lastig is om de internationale biodiversiteitsdoelen te halen?

    In mijn brief van 16 februari jl. heb ik u laten weten (Kamerstukken 2010–2011 30 825, nr. 69), dat ik de door u genoemde conclusie van het PBL zorgwekkend vind, maar ook dat deze conclusie niet nieuw is. Al eerder heeft het PBL geconcludeerd dat het beleid, ook dat van eerdere kabinetten, waarschijnlijk onvoldoende is om de doelen te halen.

  • Vraag 3
    Deelt u de conclusie dat prioriteit voor de herijking van de EHS dient te liggen bij het beheren van bestaande gebieden, met name Natura 2000, en vervolgens bij investering in milieucondities, met name water om verdere biodiversiteitsverlies te voorkomen?

    Ja, in mijn bovengenoemde brief van 16 februari ben ik hier nader op ingegaan.

  • Vraag 4
    In hoeverre passen de plannen voor de aanleg van de Natte As nog in het regeringsbeleid aangaande herijking van de EHS en bent u bereid af te zien van verdere rijksfinancieringvan dit specifieke onderdeel?

    In het regeerakkoord is aangegeven dat robuuste verbindingen worden geschrapt. Ik heb de provincies gevraagd om te komen met voorstellen voor een herijkte EHS binnen de financiële en inhoudelijke kaders van het regeerakkoord. Ik wacht deze voorstellen af en zal ze beoordelen binnen de genoemde kaders.

  • Vraag 5
    Deelt u de mening dat alle middelen welke beschikbaar van rijk, provincies en derden moeten leiden tot een gezamenlijke financiering om de herijkte EHS te realiseren?

    Die mening deel ik. In reactie op het genoemde PBL-rapport heb ik aangegeven dat er in de toekomst, net als nu in het ILG, sprake zal zijn van een gezamenlijke financiering van het natuurbeleid door rijk, provincies en derden.


Kamervraag document nummer: kv-tk-2011Z03874
Volledige titel: Vragen van het lid Koppejan (CDA) aan de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie over de plannen voor de aanleg van de Natte As in Groningen (ingezonden 24 februari 2011).
Kamerantwoord document nummer: ah-tk-20102011-1683
Volledige titel: Vragen van het lid Koppejan (CDA) aan de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie over de plannen voor de aanleg van de Natte As in Groningen (ingezonden 24 februari 2011).