Gepubliceerd: 14 februari 2024
Indiener(s): Pia Dijkstra (D66)
Onderwerpen: gezondheidsrisico's zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36503-2.html
ID: 36503-2

Nr. 2 VOORSTEL VAN WET

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten:

Alzo, Wij in overweging genomen hebben, dat het wenselijk is een meldplicht in te voeren voor bedrijven die rauwe melk of rauwe room produceren voor rechtstreekse menselijke consumptie, de bevoegdheid te regelen tot invordering bij dwangbevel van de kosten die gemaakt worden voor keurings- en controlewerkzaamheden, de verruiming van het aanprijzingsverbod voor tatoeages en piercings en andere aanpassingen door te voeren ter verduidelijking en verbetering van enkele voorschriften van de Warenwet en de Tabaks- en rookwarenwet;

Zo is het, dat Wij, de Afdeling advisering van de Raad van State gehoord, en met gemeen overleg der Staten-Generaal, hebben goedgevonden en verstaan, gelijk Wij goedvinden en verstaan bij deze:

ARTIKEL I

De Warenwet wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 5 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid, aanhef, wordt na «te vervoeren,» ingevoegd «te verhandelen».

2. Het eerste lid, onderdeel c, komt te luiden:

  • c. voordat Onze Minister of een bij de maatregel aangewezen andere minister dan onze Minister of ander bestuursorgaan op de hoogte is gesteld van bij de maatregel aangewezen gegevens betreffende de samenstelling of verhandeling van de waar.

B

Artikel 13 wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding «1.» geplaatst.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. De bij algemene maatregel van bestuur gestelde regels, bedoeld in het eerste lid, kunnen bij ministeriële regeling worden gewijzigd in verband met aanpassingen van verwijzingen naar bindende EU-rechtshandelingen of onderdelen daarvan, voor zover de aanpassingen niet inhoudelijk van aard zijn.

C

Artikel 13b wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid wordt als volgt gewijzigd:

a. In de aanhef wordt «degene» vervangen door «degene of degenen».

b. In onderdeel b wordt «keuring of controle van waren» vervangen door «keuringen, controles of maatregelen».

c. Aan onderdeel c wordt toegevoegd «indien die wordt voorgeschreven door een bindend besluit van de Europese Unie».

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 3. Onze Minister kan de bedragen ter vergoeding van de kosten, bedoeld in het eerste lid, invorderen bij dwangbevel.

D

Artikel 18a wordt als volgt gewijzigd:

1. Het tweede lid komt te luiden:

  • 2. Onze Minister wijst bij regeling normen aan die Europese normen omzetten waarvan de referenties door de Europese Commissie bekend zijn gemaakt in het Publicatieblad van de Europese Unie.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 3. Onze Minister kan bij regeling andere dan de in het tweede lid bedoelde normen aanwijzen.

E

Artikel 24 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het derde lid wordt onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel c door een puntkomma een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • d. eisen inzake de deskundigheid van personen die tatoeage- of piercingmateriaal gebruiken.

2. Het vijfde lid komt te luiden:

  • 5. Het aanprijzen van het aanbrengen van een tatoeage of piercing is verboden, tenzij:

    • a. het aanprijzen in overeenstemming is met de regels gesteld bij of krachtens deze wet voor het aanbrengen van een tatoeage of piercing; en

    • b. de natuurlijke persoon of de rechtspersoon ten behoeve van wie het aanprijzen plaatsvindt, beschikt over een geldige vergunning, indien krachtens deze wet voor het gebruik van tatoeage- of piercingmateriaal een vergunning noodzakelijk is.

F

Artikel 32 komt te luiden:

Artikel 32

Onze Minister is bevoegd tot oplegging van een last onder bestuursdwang ter handhaving van het bepaalde bij of krachtens deze wet.

G

In artikel 32a, derde lid, aanhef, vervalt «voor de overtreding op basis van de Wet op de economische delicten een hogere geldboete kan worden opgelegd dan de in de bijlage ter zake van de overtreding voorziene bestuurlijke boete, en».

H

Artikel 33 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid, aanhef, wordt «degene» vervangen door «degene of degenen».

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 3. Onze Minister kan de bedragen ter vergoeding van de kosten, bedoeld in het eerste lid, invorderen bij dwangbevel.

ARTIKEL II

De Tabaks- en rookwarenwet wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 9a, eerste lid, wordt na «binnenlandse verkoop op afstand of grensoverschrijdende verkoop op afstand van tabaksproducten en aanverwante producten aan consumenten» ingevoegd «of het voor binnenlandse verkoop op afstand of grensoverschrijdende verkoop op afstand aanbieden van tabaksproducten en aanverwante producten aan consumenten».

B

Aan artikel 19 wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 3. Onze Minister kan de bedragen ter vergoeding van de kosten, bedoeld in het eerste lid, invorderen bij dwangbevel.

ARTIKEL III

De Verzamelwet VWS 2018 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel I, onderdeel F, komt te luiden:

F

Na artikel 12 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 12a

  • 1. Degene die waren anders dan in doorvoer buiten Nederland wil brengen, kan Onze Minister verzoeken een verklaring af te geven in verband met door landen van bestemming gestelde eisen.

  • 2. Onze Minister kan omtrent de uitvoering van de afgifte van verklaringen nadere regels stellen met betrekking tot de inhoud van de verklaringen en de gronden waarop verklaringen kunnen worden geweigerd. Hierbij kunnen voor verschillende categorieën tabaksproducten en aanverwante producten verschillende regels worden gesteld.

B

Artikel II, onderdeel B, komt te luiden:

B

Na artikel 21c van de Warenwet wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 21d

  • 1. Degene die waren anders dan in doorvoer buiten Nederland wil brengen, kan Onze Minister verzoeken een verklaring af te geven in verband met door landen van bestemming gestelde eisen.

  • 2. Een verklaring als bedoeld in het eerste lid, kan in afwijking van het eerste lid ook worden afgegeven door personen in dienst van een privaatrechtelijke rechtspersoon aangewezen krachtens artikel 25a, derde lid, voor zover het betrekking heeft op waren waarop deze personen toezicht houden.

  • 3. Onze Minister kan omtrent de uitvoering van de in het eerste en tweede lid bedoelde afgifte van verklaringen nadere regels stellen met betrekking tot de inhoud van de verklaringen en de gronden waarop verklaringen kunnen worden geweigerd. Hierbij kunnen voor verschillende categorieën waren verschillende regels worden gesteld.

ARTIKEL IV

Deze wet treedt in werking op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip, dat voor de verschillende artikelen of onderdelen daarvan verschillend kan worden vastgesteld.

Lasten en bevelen dat deze in het Staatsblad zal worden geplaatst en dat alle ministeries, autoriteiten, colleges en ambtenaren die zulks aangaat, aan de nauwkeurige uitvoering de hand zullen houden.

Gegeven

De Minister voor Medische Zorg,

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,