Kamerstuk 36470-XIV-3

Amendement van de leden Grinwis en Flach over middelen voor het behoud van de tarieven voor de hectaretoeslag en de eco-regeling

Dossier: Wijziging van de begrotingsstaten van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (XIV) en het Diergezondheidsfonds (F) voor het jaar 2023 (wijziging samenhangende met de Najaarsnota)

Gepubliceerd: 19 december 2023
Indiener(s): André Flach (SGP), Pieter Grinwis (CU)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36470-XIV-3.html
ID: 36470-XIV-3

Nr. 3 AMENDEMENT VAN DE LEDEN GRINWIS EN FLACH

Ontvangen 19 december 2023

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel 21 Land- en tuinbouw van de departementale begrotingsstaat worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 50.000 (x € 1.000).

Toelichting

Het amendement stelt aanvullende middelen beschikbaar ten behoeve van het overeind houden van de begin 2023 toegezegde tarieven voor de hectaretoeslag en de eco-regeling uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) voor toekomstbestendig boeren. Doordat boeren duurzamer produceren dan op voorhand ingeschat en er daarmee voor het jaar 2023 meer premie is aangevraagd dan verwacht, heeft de Minister van LNV 1 december jl. de eerder vastgestelde tarieven verlaagd voor zowel de GLB-hectarepremie als de eco-regelingen voor klimaat, lucht/bodem, water, biodiversiteit en landschap. Boeren hebben hun bedrijfsvoering aangepast op basis van de eerder gecommuniceerde tarieven en lopen door de verlaging duizenden euro’s mis. Dit raakt boeren niet alleen financieel, maar nog erger: dit schaadt het vertrouwen in de overheid. Met de aanvullende middelen uit dit amendement kan de 1 december jl. aangekondigde tariefsverlaging voor zowel de hectaretoeslag als de eco-regeling ongedaan worden gemaakt.

De financiële dekking van de benodigde € 50 miljoen wordt gevonden in de onderuitputting van de niet-opgevraagde stikstofmiddelen op de Aanvullende Post. De indieners verzoeken de Minister deze middelen met een nota van wijziging toe te voegen aan de LNV-begroting 2024, voorafgaand aan de behandeling van deze begroting door de Tweede Kamer. Dit stelt het kabinet in staat woord te houden voor wat betreft het uitkeren van de aanvankelijk gecommuniceerde tarieven voor de hectaretoeslag en de eco-regeling.

Grinwis Flach