Kamerstuk 36418-33

Amendement van het lid Dassen over verhogen van het tarief voor de innovatiebox

Dossier: Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Belastingplan 2024)

Gepubliceerd: 18 oktober 2023
Indiener(s): Laurens Dassen (Volt)
Onderwerpen: belasting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36418-33.html
ID: 36418-33

38,0 %
60,7 %

BIJ1

PvdD

Fractie Den Haan

GL

SGP

Ephraim

CU

SP

Groep Van Haga

DENK

PvdA

JA21

Volt

CDA

BBB

PVV

D66

FVD

VVD

Omtzigt


Nr. 33 AMENDEMENT VAN HET LID DASSEN

Ontvangen 18 oktober 2023

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Na artikel XIII, onderdeel B, wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

Ba

In artikel 12b wordt «9/H» vervangen door «12/H».

Toelichting

Het huidige belastingstelsel kent vele fiscale regelingen die ondoelmatig en/of ondoeltreffend zijn. Deze aftrekposten, kortingen en vrijstellingen kosten jaarlijks tezamen ongeveer € 163 miljard. Het afschaffen of versoberen van deze fiscale regelingen kan het Nederlands belastingstelsel eenvoudiger en eerlijker maken.

De innovatiebox is erop gericht om onderzoek en ontwikkeling te stimuleren, en zo het vestigingsklimaat te bevorderen. De indiener onderstreept de doelstellingen van de innovatiebox, maar ziet in de uitvoering echter een belangrijk knelpunt: de innovatiebox dient met name de belangen van reeds gevestigde, grote bedrijven. De belangen van start-ups en scale-ups worden onvoldoende gediend. De indiener wil middels een verhoging van het effectieve tarief voor de innovatiebox, met daarnaast een aanscherping van de aanvraagvoorwaarden, innovatie gerichter stimuleren.

Dit amendement regelt dat het effectieve tarief voor de innovatiebox wordt verhoogd naar 12%, door middel van een wijziging van artikel 12b van de Wet op de vennootschapsbelasting 1969. Dit betekent dat per 1 januari 2024 de kwalificerende voordelen voor 12/H gedeelte in de grondslag voor de innovatiebox worden opgenomen.

De budgettaire opbrengst daarvan bedraagt 323 miljoen euro. De indiener beoogt deze opbrengsten te gebruiken voor het verlagen van het tarief in de eerste schijf van de inkomstenbelasting. Op deze manier zorgt het amendement ervoor dat werken meer gaat lonen.

Dassen