Kamerstuk 36410-XV-25

Amendement van de leden Ceder en Wuite over middelen voor verhoging van het minimum loon in Caribisch Nederland

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2024

Gepubliceerd: 12 oktober 2023
Indiener(s): Don Ceder (CU)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36410-XV-25.html
ID: 36410-XV-25
Wijzigingen: 36410-XV-27

Nr. 25 AMENDEMENT VAN DE LEDEN CEDER EN WUITE

Ontvangen 12 oktober 2023

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 2 Bijstand, Participatiewet en Toeslagenwet van de departementale begrotingsstaat worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 4.600 (x € 1.000).

II

In artikel 2 Bijstand, Participatiewet en Toeslagenwet van de departementale begrotingsstaat worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 4.600 (x € 1.000).

Toelichting

Met dit amendement beogen de indieners per 1 juli 2024 financiële middelen beschikbaar te stellen voor verhoging van de minimumlonen, en daarmee het sociaal minimum, voor de eilanden van Caribisch Nederland. Daartoe maakt dit amendement 4,6 miljoen euro vrij. De Commissie Sociaal Minimum Caribisch Nederland heeft zeer recept haar eindrapport gepubliceerd. Het is reeds lang bekend dat veel inwoners van Caribisch Nederland leven in slechte sociaaleconomische omstandigheden als gevolg van een te laag sociaal minimum of minimumloon en hoge kosten voor levensonderhoud. Dit wordt nogmaals bevestigd in het rapport van de commissie. Dit amendement strekt ertoe om financiële middelen beschikbaar te stellen om de minimumlonen (en het sociaal minimum) te verhogen per 1 juli 2024 in lijn met de conclusies van de commissie Thodé. Deze ingangsdatum biedt de mogelijkheid voor het kabinet om een structurele kostenverlaging of tegemoetkoming voor werkgevers(lasten) te realiseren zodat werkgevers in staat zijn de verhoging van de minimumlonen te kunnen dragen. Dekking voor dit amendement wordt gevonden in Artikel 2 Armoede en schulden.

Ceder Wuite