Kamerstuk 36410-XV-15

Amendement van het lid De Kort over middelen voor een subsidie voor inclusiviteitstechnologie

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2024

Gepubliceerd: 11 oktober 2023
Indiener(s): Daan de Kort (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36410-XV-15.html
ID: 36410-XV-15

Nr. 15 AMENDEMENT VAN HET LID DE KORT

Ontvangen 11 oktober 2023

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 1 Arbeidsmarkt worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 5.000 (x € 1.000).

II

In artikel 1 Arbeidsmarkt worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 5.000 (x € 1.000).

Toelichting

Nederland kent een onbenut arbeidspotentieel van 1,2 miljoen mensen. Een groot deel hiervan heeft een afstand tot de arbeidsmarkt. Hierdoor heeft deze groep van mensen met een functiebeperking en/of een licht verstandelijke beperking moeite met het vinden van een regulier werk. Dit is jammer, want werk is niet alleen een bron van inkomen, maar biedt sociale contacten en geeft voldoening. In plaats van dagbesteding in de vorm van beschut werk is de indiener ervan overtuigd dat, waar mogelijk, de focus moet liggen op het begeleiden van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt van een sociaal ontwikkelbedrijf naar een reguliere werkgever op de arbeidsmarkt.

Om dit te stimuleren biedt technologie meer mogelijkheden om mensen te ondersteunen of aan te vullen om zichzelf te ontplooien, en tegelijk mee te doen in de arbeidsmarkt. Deze zogeheten «inclusiviteitstechnologie» geeft enerzijds een steuntje in de rug, waarmee een voorheen afgekeurde Nederlander volwaardig kan meedoen binnen het team van een lokale ondernemer of zelfs een grote multinational. Daarnaast kan het werkgevers verlichting geven in de nu heersende personeelstekorten op de krappe arbeidsmarkt. Deze technologie is competentie verhogend. Met andere woorden kan het de ontwikkeling van elke Nederlander met een afstand tot de arbeidsmarkt positief veranderen. Door de relatieve onbekendheid en de bijbehorende kosten van de technologie kan de stap groot zijn voor kleine en middelgrote ondernemers om hierin te investeren, en om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen. Daarom voorziet dit amendement in een subsidie voor mkb-ondernemers die deze investering willen doen.

De dekking volgt uit de niet-juridisch verplichte stimuleringsregeling LLO in mkb. Het ministerie zal € 5 miljoen oormerken voor mkb-ondernemers die investeren in inclusiviteitstechnologie. Voor elke euro die mkb-ondernemers investeren in inclusiviteitstechnologie zal het ministerie een bijdrage leveren door het te verdubbelen, met een maximale subsidie van 25.000 euro per onderneming. De uitvoering van het amendement is beoogd binnen de geldende staatssteunkaders, met een voorkeur voor uitvoering onder de de-minimisdrempel om administratieve lasten te beperken. Dit amendement voorziet in een budget van € 5 miljoen.

De Kort