Kamerstuk 36410-XIII-57

Gewijzigd amendement van de leden Kröger en Grinwis ter vervanging van nr. 11 over middelen voor de SCE ten behoeve van burgerinitiatieven

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (XIII) voor het jaar 2024

Gepubliceerd: 12 oktober 2023
Indiener(s): Suzanne Kröger (GL), Pieter Grinwis (CU)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36410-XIII-57.html
ID: 36410-XIII-57
Origineel: 36410-XIII-11

81,9 %
17,4 %

PvdA

FVD

D66

Fractie Den Haan

DENK

Volt

Omtzigt

BBB

CDA

JA21

CU

PvdD

SP

Ephraim

Groep Van Haga

SGP

BIJ1

PVV

GL

VVD


Nr. 57 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN DE LEDEN KRÖGER EN GRINWIS TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 11

Ontvangen 12 oktober 2023

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 4 Een doelmatige energievoorziening en beperking van de klimaatverandering wordt het ontvangstenbedrag verhoogd met € 20.000 (x € 1.000).

II

In artikel 4 Een doelmatige energievoorziening en beperking van de klimaatverandering wordt het verplichtingenbedrag verhoogd met € 20.000 (x € 1.000).

III

In artikel 4 Een doelmatige energievoorziening en beperking van de klimaatverandering wordt het uitgavenbedrag verhoogd met € 5.000 (x € 1.000).

Toelichting

Met dit amendement wordt voor een periode van vier jaar € 20 mln. cumulatief gereserveerd voor het stimuleren van energiecoöperaties en andere burgerinitiatieven in de energietransitie. Betrokkenheid van burgers is cruciaal voor een rechtvaardige energietransitie. Op dit moment ervaren initiatiefnemers van lokale energieprojecten echter nog altijd barrières zoals tijd, taal en vaardigheden. Met deze middelen kunnen burgerinitiatieven zoals het lokaal opwekken, transporteren en opslaan van duurzame energie beter worden ondersteund.

De energietransitie is niet alleen een technische transitie, maar ook een maatschappelijk transitie die een verandering van ons als samenleving vraagt. Burgers die zelf een rol willen spelen bij het ontwikkelen van beleid, publieke besluitvorming en het realiseren van energietransitie-projecten moeten dan ook op alle mogelijke manieren worden aangemoedigd. Energiecoöperaties, bijvoorbeeld, maken de energiesector solidair, democratisch, rechtvaardig en toekomstbestendig.

Het is dus van cruciaal belang om energiecoöperaties en andere vormen van burgerparticipatie bij de energietransitie zo veel mogelijk te stimuleren. In de Kabinetsvisie op burgerbetrokkenheid bij de energietransitie (Kamerstuk 31 239, nr. 1231) geeft het kabinet aan dat burgerinitiatieven helpen om de doelen die we hebben met de energietransitie sneller en beter te realiseren, maar dat het belangrijk is om deze initiatieven te helpen versterken en te helpen professionaliseren. Het kabinet verbindt hier echter geen middelen aan.

Met dit amendement worden de middelen voor burgerinitiatieven met € 20  mln. opgehoogd, waarmee een bredere pool aan burgerinitiatieven voor de energietransitie kan worden bediend. De € 20 mln. is voor 4 jaar, met een kasritme van € 5 mln. per jaar. Dit budget wordt in 2024 juridisch verplicht en vervolgens door het departement in een kasritme gezet. Dekking wordt gevonden in de begrotingsreserve duurzame energie waar middelen beschikbaar komen door de vrijval van de Porthos-garantie.

Kröger Grinwis