Kamerstuk 36410-X-10

Derde actualisatie ziekten veroorzaakt door blootstelling aan chroom-6

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2024

Gepubliceerd: 23 oktober 2023
Indiener(s): Christophe van der Maat (staatssecretaris defensie) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36410-X-10.html
ID: 36410-X-10

Nr. 10 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 23 oktober 2023

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (hierna: RIVM) heeft in opdracht van het Ministerie van Defensie onderzoek gedaan naar de schadelijke gezondheidseffecten als gevolg van blootstelling aan chroom-6 tijdens het werk. Als onderdeel hiervan heeft het RIVM in 2018 een lijst met ziektes opgesteld die mogelijk kunnen worden veroorzaakt door het werken met chroom-6. De wetenschap staat echter niet stil en de lijst met ziekten is relevant voor de Uitkeringsregeling chroom-6 Defensie. In opdracht van Defensie wordt de lijst met ziekten dan ook periodiek geactualiseerd (RIVM-rapporten 2020–0019 en 2021–0176) op grond van nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen en studies.

De derde actualisatie, die nu door het RIVM is afgerond, is gebaseerd op de wetenschappelijke literatuur die is gepubliceerd tussen januari 2021 en januari 2023 (RIVM-rapport 2023-03651). Voor de actualisatie is ook gebruik gemaakt van een meta-analyse, uitgevoerd door het RIVM (RIVM-rapport 2023-02692). Bij een meta-analyse vergelijkt men, kort gezegd, statistisch de resultaten van diverse bestaande onderzoeken.

Op 2 oktober jongstleden bood de Paritaire Commissie Chroom-6 en CARC (hierna: Paritaire Commissie) mij de resultaten van de onderzoeken van het RIVM aan. Deze zijn bijgevoegd. Uit de onderzoeken blijkt dat er geen nieuwe ziekten zijn aangetoond die kunnen worden veroorzaakt door beroepsmatige blootstelling aan chroom-6. Geconcludeerd wordt dat de inzichten en de daaraan te verbinden conclusies ten opzichte van de vorige actualisatie niet zijn veranderd. Dit betekent dat ook de lijst met ziektes in de Uitkeringsregeling chroom-6 Defensie hetzelfde blijft, aangezien die gebaseerd is op het onderzoek van het RIVM.

De Paritaire Commissie adviseert om zorg te dragen dat in 2025 opnieuw een actualisatie wordt uitgevoerd. Daarnaast adviseert zij om de actualisatie ook daarna periodiek uit te laten voeren. Defensie zal, bij voorkeur in samenwerking met het Landelijk Expertise Centrum Stoffengerelateerde Beroepsziekten (LEXCES), zorg dragen voor deze periodieke actualisaties. Het LEXCES is op 1 juli 2022 opgericht om kennis en expertise op het gebied van gevaarlijke stoffen en gezondheidsrisico's voor werkenden in Nederland te bundelen. Daarmee zijn zij hét landelijk expertisecentrum en dragen zij bij aan preventie en beoordeling van beroepsziekten.

Ik dank de Paritaire Commissie voor de inhoudelijke begeleiding van de onderzoeken en haar advisering.

De Staatssecretaris van Defensie, C.A. van der Maat