Kamerstuk 36410-VIII-24

Interim-auditrapport 2023 Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII)

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2024

Gepubliceerd: 7 november 2023
Indiener(s): Robbert Dijkgraaf (minister onderwijs, cultuur en wetenschap) (D66)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36410-VIII-24.html
ID: 36410-VIII-24

Nr. 24 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 november 2023

Hierbij bied ik u het interim-auditrapport 2023 van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aan. Dit interim-auditrapport 2023 van de Auditdienst Rijk (ADR) gaat over de uitkomsten van de wettelijke controlewerkzaamheden door de ADR bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). In dit interim-auditrapport beschrijft de ADR de door hen geconstateerde voortgang op het oplossen van de bevindingen die in het auditrapport 2022 zijn gerapporteerd. Daarnaast geeft de ADR weer welke nieuwe aandachtspunten zij zien in het financieel beheer voor OCW.

Over 2022 zijn vier bevindingen over het beheer gerapporteerd. Twee bevindingen zijn IT gerelateerd (IT-beheer en autorisatiebeheer). De andere bevindingen betreffen het beleid ter bestrijding van misbruik en oneigenlijk gebruik (M&O) en bovenmatige bevoorschotting van agentschappen.

De twee IT-bevindingen zijn bevindingen die al in eerdere jaren zijn gerapporteerd in het auditrapport van de ADR. Het zijn weerbarstige onderwerpen waarvan de verbetermaatregelen enige tijd vergen om goed te implementeren en de werking ervan te kunnen zien. Het Ministerie van OCW herkent de beschreven bevindingen en aanbevelingen in het interim-auditrapport. Het stemt mij hoopvol dat de ADR heeft geconstateerd dat OCW op de goede weg is met het implementeren van de verbetermaatregelen.

De bevinding over het M&O beleid (aanpak om misbruik en oneigenlijk gebruik van subsidies tegen te gaan) bestaat sinds 2021. Het verbeterplan is in 2021 gestart en het is goed om te constateren dat de ADR ook hier ziet dat we maatregelen, zoals verbeterde formats voor risico-analyse en controlebeleid, genomen hebben. Ik verwacht dat met de toepassing van deze formats de kwaliteit van het M&O beleid verder zal verbeteren. Een andere belangrijke maatregel bij deze bevinding is het recente besluit binnen mijn ministerie dat de subsidies aan bekostigde onderwijsinstellingen boven de € 125.000 met een niet laag M&O risico niet langer al direct bij de toekenning ook vastgesteld worden. Hiermee sluit de verstrekkingswijze van de subsidie beter aan op de risico-analyse van de subsidie.

De bevinding en handelingsperspectief wat betreft bovenmatige bevoorschotting aan agentschappen herken ik. De werkwijze met betrekking tot bevoorschotting is aangescherpt en vastgesteld. Ik blijf sturen op de voortgang hierop.

Over de tussentijdse bevindingen over het Herstel en Veerkrachtplan (HVP) ben ik nog met de ADR in gesprek en verwijs ik u naar de managementreactie die u als bijlage bij het interim-auditrapport kunt vinden.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, R.H. Dijkgraaf