Kamerstuk 36410-VIII-13

Amendement van het lid Sneller over middelen voor het initiatief Persveilig

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2024

Gepubliceerd: 9 oktober 2023
Indiener(s): Joost Sneller (D66)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36410-VIII-13.html
ID: 36410-VIII-13
Wijzigingen: 36410-VIII-38

Nr. 13 AMENDEMENT VAN HET LID SNELLER

Ontvangen 9 oktober 2023

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 15 Media worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 1.200 (x € 1.000).

II

In artikel 15 Media worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 1.200 (x € 1.000).

Toelichting

Voor een goed functionerende democratische rechtsstaat is een onafhankelijke, pluriforme pers die in veiligheid haar werk kan doen essentieel. Journalisten vervullen als waakhond van de democratie immers een belangrijke controletaak.

Journalisten hebben in toenemende mate te maken met agressie en bedreigingen. In 2021 had 82% van de journalisten te maken met een vorm van agressie of geweld.1 Indiener acht dit een zeer zorgelijke ontwikkeling, omdat voor het bestaan van onafhankelijke media het essentieel is dat journalisten veilig en in vrijheid hun werk kunnen doen. Het initiatief Persveilig doet essentieel werk in het verbeteren van de veiligheid van journalisten, maar door de beperkte financiering is de huidige personele bezetting kwetsbaar. Het functioneren van persveilig mag daardoor niet worden belemmerd en daarom wordt met het amendement geïnvesteerd in de uitbreiding en versterking van Persveilig. Ook wordt het beschermingspakket voor freelancers en de balie persvrijheid uitgebreid. De totale intensivering bedraagt 1,2 miljoen euro. De dekking voor dit voorstel vinden de indieners in de vrij te besteden middelen van hoofdstuk 15 van deze begroting.

Sneller