Kamerstuk 36410-VI-32

Amendement van het lid Boswijk over middelen voor de financiering van het Veteranen Search Team

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (VI) voor het jaar 2024

Gepubliceerd: 5 februari 2024
Indiener(s): Derk Boswijk (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36410-VI-32.html
ID: 36410-VI-32

Nr. 32 AMENDEMENT VAN HET LID BOSWIJK

Ontvangen 5 februari 2024

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel 33 Veiligheid en criminaliteitsbestrijding van de departementale begrotingsstaat worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 300 (x € 1.000).

Toelichting

Met dit amendement wordt € 300.000 beschikbaar gesteld voor de financiering van het Veteranen Search Team. De Stichting Veteranen Search Team ondersteunt de politie bij de vermissing van een persoon en vervult hiermee een belangrijke rol. Dit team bestaat voor 85% uit (actief dienende) veteranen en voor de rest uit vertegenwoordigers van overige geüniformeerde diensten. Het Veteranen Search Team is ruim vijf jaar geleden opgericht op initiatief van een Defensie-veteraan. Op dit moment telt het team bijna 2.500 vrijwilligers en wordt ongeveer 70 keer per jaar op verzoek en onder regie van de politie ingeschakeld in zoekacties van vermiste personen. De financiering is afhankelijk van sponsoring en donaties. Dat maakt het soms lastig om financieel rond te komen en om toekomstgericht te werken, wat leidt tot onzekerheid.

Met dit amendement wordt voor 2024 € 300.000 beschikbaar gesteld om, naast andere vormen van financiering, ondersteuning te bieden vanuit het Ministerie van Justitie en Veiligheid aan het Veteranen Search Team. Indiener beoogt evenwel om dit bedrag na 2024 structureel beschikbaar te stellen voor activiteiten van het Veteranen Search Team. Derhalve wordt structurele verwerking van de middelen beoogd. De medefinanciering vanuit de rijksoverheid is een blijk van erkenning en waardering voor veteranen die zich inzetten om vermiste personen te vinden en de politie hierbij te ondersteunen. Dekking voor dit amendement wordt gevonden in de Aanvullende Post.

Boswijk