Kamerstuk 36410-VI-12

Amendement van het lid Hammelburg c.s. over middelen tegen antisemitisme

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (VI) voor het jaar 2024


94,7 %
5,3 %

SP

CU

GroenLinks-PvdA

Volt

SGP

PVV

VVD

BBB

D66

CDA

PvdD

JA21

DENK

NSC

FVD


Nr. 12 AMENDEMENT VAN HET LID HAMMELBURG C.S.

Ontvangen 8 november 2023

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel 33 Veiligheid en criminaliteitsbestrijding van de departementale begrotingsstaat worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 1.500 (x € 1.000).

Toelichting

Na de aanslagen van Hamas in Israël is de angst binnen de Joodse gemeenschap voor een toename van antisemitisme groot. Uit gesprekken met vertegenwoordigers uit de Joodse gemeenschap en waargenomen incidenten sinds 7 oktober 2023 wordt deze angst gestaafd door feiten. Deze toename komt bovenop een al langer zichtbare toename van antisemitisme online als gevolg van complottheorieën. Indieners willen met dit amendement bestaande inzet om antisemitisme in de samenleving te bestrijden voortzetten en versterken.

Het kabinet heeft naar aanleiding van de initiatiefnota van de leden Yesilgöz-Zegerius en Segers1 over een effectievere aanpak van antisemitisme uit 2019, één miljoen euro extra per jaar vrijgemaakt voor de bestrijding van antisemitisme, voor de jaren 2019, 2020 en 2021. Met deze antisemitismegelden zijn uiteenlopende projecten gesubsidieerd, waaronder projecten in het onderwijs, versterking van kennis bij politie en justitie, en slachtofferhulp.

Doordat er in de begrotingsstaten van het Ministerie van Justitie en Veiligheid geen middelen beschikbaar zijn gesteld dreigt de uitvoering van het werkplan Antisemitismebestrijding van de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB) niet verder in uitvoering te kunnen worden gebracht. Vooralsnog is daar een zeer beperkt budget beschikbaar voor onderzoek naar online antisemitisme, maar niet voor educatie, antisemitisme tijdens sportactiviteiten en herdenken.

De indieners beogen met dit amendement de antisemitismegelden in ieder geval voor 2024 beschikbaar te maken ter uitvoering van het werkplan, en roepen partijen op vanaf 2025 structurele financiering te organiseren. Deze middelen worden aan de NCAB ter beschikking gesteld voor de uitvoering van zijn werkplan. Indieners benadrukken dat deze gelden slechts een onderdeel zijn van de bredere aanpak antisemitismebestrijding.

De dekking voor dit amendement wordt gevonden in de Resterende CA-middelen voor Regiodeals op de Aanvullende Post.

Hammelburg Omtzigt Mutluer Ellian