Kamerstuk 36410-IV-7

Rapport Commissie sociaal minimum Caribisch Nederland

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van Koninkrijksrelaties (IV) en het BES-fonds (H) voor het jaar 2024

Gepubliceerd: 6 oktober 2023
Indiener(s): Carola Schouten (viceminister-president , minister zonder portefeuille sociale zaken en werkgelegenheid) (CU)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36410-IV-7.html
ID: 36410-IV-7

Nr. 7 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR ARMOEDEBELEID, PARTICIPATIE EN PENSIOENEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 9 oktober 2023

De Commissie sociaal minimum Caribisch Nederland heeft vandaag haar eindrapport «Een waardig bestaan: Een sociaal minimum dat voorziet in toenemend perspectief op zelfredzaamheid» overhandigd aan de Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen en de Staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties en Digitalisering. De Commissie geeft met dit rapport een advies over de hoogte en de systematiek voor een sociaal minimum voor Caribisch Nederland. Daarnaast adviseert de Commissie over de afruilen en neveneffecten van het vaststellen en realiseren van een sociaal minimum. Hierbij stuur ik u, mede namens de staatssecretaris, het eindrapport. Wij danken de Commissie voor dit rapport.

Uw Kamer heeft het kabinet met de gewijzigde motie van de leden Wuite en Ceder verzocht om in afwachting van het eindrapport van de Commissie sociaal minimum Caribisch Nederland financiële scenario’s uit te werken, waaronder het mogelijk invoeren van het sociaal minimum in 2024, en de Kamer voorafgaand aan de begrotingsbehandeling SZW te informeren1. Door het in de planning naar voren halen van die begrotingsbehandeling – gepland voor 11 en 12 oktober –, is het niet mogelijk om deze motie nu al gestand te doen.

Een inhoudelijke reactie op het rapport, waarin ik nader zal ingaan op de adviezen van de Commissie en op basis daarvan financiële scenario’s zal uitwerken, zal ik uw Kamer binnen enkele weken doen toekomen.

De Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, C.J. Schouten