Kamerstuk 36410-IV-41

Reactie op brief van het Algemeen Pensioenfonds Curacao en het Heritage Plaza Consortium inzake een regeling voor verduurzaming in het Caribisch deel van het Koninkrijk

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van Koninkrijksrelaties (IV) en het BES-fonds (H) voor het jaar 2024

Gepubliceerd: 25 januari 2024
Indiener(s): Rob Jetten (minister zonder portefeuille economische zaken) (D66)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36410-IV-41.html
ID: 36410-IV-41

Nr. 41 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR KLIMAAT EN ENERGIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 25 januari 2024

De vaste commissie voor Koninkrijksrelaties heeft een afschrift ontvangen van de brief van het Algemeen Pensioenfonds Curacao (APC) en het Heritage Plaza Consortium (HPC) aan mij inzake een regeling voor verduurzaming in het Caribisch deel van het Koninkrijk. U zou graag een afschrift van de antwoordbrief ontvangen. Op deze brief is echter mondeling gereageerd in een gesprek van ambtenaren van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) in juni 2022 op Curacao met de directeur van het APC, mevrouw Evelyn Kruithof-Bor en laatstelijk in 2023 in een telefonisch gesprek met haar. Daarnaast zijn vertegenwoordigers van het HPC in 2022 met enige regelmaat bijgepraat over de voortgang van de openstelling van het EZK-financieringsinstrumentarium voor het hele Koninkrijk. Uit deze gesprekken bleek dat het niet nodig was om nog formeel te reageren.

In de brief vraagt het APC/HPC in het kader van duurzaamheid om financiële steun voor het Waterfort Plaza project uit de SDE-gelden door middel van een pilot die als basis zou kunnen dienen voor een structurele meerjarige regeling. In de gesprekken hebben ambtenaren van EZK echter aangegeven dat de SDE-gelden zullen worden aangewend om een bijdrage te leveren aan de verduurzaming van de lokale energievoorziening in de autonome landen, zoals ook aan u is gemeld in de brief van 16 mei 2023 (Kamerstuk 36 200 IV, nr. 89). En dat het APC/HPC een projectvoorstel kan indienen voor het Nationaal Groeifonds, zodra het EZK-financieringsinstrumentarium wordt opgesteld voor de landen (naar verwachting voor de zomer van 2024).

De Minister voor Klimaat en Energie, R.A.A. Jetten