Kamerstuk 36410-IV-33

Uitvoering begroting 2023 Koninkrijksrelaties en BES-fonds

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van Koninkrijksrelaties (IV) en het BES-fonds (H) voor het jaar 2024

Gepubliceerd: 18 december 2023
Indiener(s): Hugo de Jonge (minister zonder portefeuille binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36410-IV-33.html
ID: 36410-IV-33

Nr. 33 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 december 2023

De Comptabiliteitswet schrijft voor dat alle majeure wijzigingen die na tweede suppletoire begroting zijn opgetreden uiterlijk drie dagen voor aanvang van het reces gemeld moeten worden aan beide Kamers der Staten-Generaal. Hierbij informeer ik uw Kamer over enkele zaken die bij de realisatie van de begroting 2023 raken aan het artikelniveau in de begroting Koninkrijksrelaties (IV) en het BES-fonds (H) voor zowel de verplichtingen, de uitgaven als de ontvangsten.

De hieronder genoemde onderwerpen hebben zich voorgedaan na de besluitvorming over de Najaarsnota 2023 en maken geen onderdeel uit van de tweede suppletoire begroting 2023. De onderwerpen zullen, als onderdeel van de realisatie van de begroting 2023, in de Slotwet 2023 worden verwerkt. Daarnaast zullen de gedurende 2023 gerealiseerde koerseffecten, op zowel H4 als H64, ook in de Slotwet 2023 worden opgenomen.

Artikel 4 – Bevorderen sociaaleconomische structuur

Op artikel 4 is er op artikelniveau geen sprake van overschrijdingen op zowel het kas- als verplichtingenbudget.

Op artikelonderdeel 4.1 wordt in totaal een overschrijding verwacht van € 0,5 mln. op de regeling bijdragen aan medeoverheden. Op artikelonderdeel 4.2 wordt een overschrijding verwacht van € 0,5 mln. op het instrument inkomensoverdrachten. De pensioenafdracht is hoger dan eerder was geraamd. Deze overschrijdingen vallen binnen artikel 4 weg vanwege voldoende kas- en verplichtingenruimte binnen de artikelonderdelen.

Artikel 5 – Schuldsanering/lopende inschrijving/leningen

Op artikel 5 is er op artikelniveau geen sprake van overschrijdingen op zowel het kas- als verplichtingenbudget. Er worden wel meerontvangsten verwacht.

Ontvangsten

Op het ontvangstenbudget van artikel 5 worden meerontvangsten verwacht van ca. € 32,6 mln. Dit wordt voor een deel veroorzaakt doordat Curaçao versneld heeft afgelost op een uitstaande lening. Daarnaast valt de Euro Dollar koers gunstiger uit dan initieel begroot, hierdoor vallen de ontvangsten uit aflossingen en rente in euro’s hoger uit. De bedragen in USD/AWG/ANG die de Landen moeten terugbetalen op basis van de gesloten overeenkomsten zijn ongewijzigd gebleven.

Artikel 6 – Apparaat

Op artikel 6 wordt mogelijk een overschrijding verwacht van circa € 1 mln. op het kas- en verplichtingenbudget. Deze overschrijding heeft voor het overgrote deel betrekking op operationele activiteiten van SSO-CN.

Mede namens de Staatssecretaris van BZK, De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, H.M. de Jonge