Kamerstuk 36387-9

Amendement van het lid Erkens over het regelen dat het Rijk bij algemene maatregel van bestuur instructieregels moet stellen ten aanzien van de strikte voorwaarden waaronder er mag worden afgeweken van een overgangstermijn van 8 jaar

Dossier: Wijziging van de Omgevingswet, de Gaswet en de Warmtewet in verband met gemeentelijke instrumenten voor de warmtetransitie in de gebouwde omgeving (Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie)

Gepubliceerd: 26 maart 2024
Indiener(s): Silvio Erkens (VVD)
Onderwerpen: energie natuur en milieu
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36387-9.html
ID: 36387-9

58,7 %
41,3 %

GroenLinks-PvdA

SP

CDA

SGP

VVD

FVD

NSC

CU

PvdD

JA21

Volt

DENK

D66

BBB

PVV


Nr. 9 AMENDEMENT VAN HET LID ERKENS

Ontvangen 26 maart 2024

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Na artikel II, onderdeel A, wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

Aa

Aan artikel 2.28 wordt onder vervanging van de punt aan het slot door een komma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • k. verduurzaming van de warmtevoorziening van gebouwen, met betrekking tot de gevallen waarin en de voorwaarden waaronder het gebruik van gas als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onder b, van de Gaswet als warmtevoorziening voor het in het omgevingsplan aangewezen gebied kan worden uitgesloten binnen een periode korter dan acht jaar na vaststelling van dat omgevingsplan.

Toelichting

Het verduurzamen van een wijk kan grote gevolgen hebben voor de bewoners van de betrokken wijk. Daarom wil de indiener er met dit amendement voor zorgen dat zij een redelijke termijn van ten minste 8 jaar krijgen om deze overstap te maken. Alleen onder uitzonderlijke omstandigheden mag er van deze termijn worden afgeweken. Daarom wordt er met dit amendement geregeld dat het Rijk op AMvB-niveau instructieregels moet stellen ten aanzien van de strikte voorwaarden waaronder er mag worden afgeweken van de overgangstermijn van 8 jaar. De betrokken AMvB zal bij de Kamer worden voorgehangen op grond van artikel 23.5, eerste lid, van de Omgevingswet.

Een termijn van acht jaar biedt gebouweigenaren en -gebruikers, de netbeheerders, eventueel het warmtebedrijf en andere betrokkenen voldoende tijd om de benodigde investeringen uit te voeren. De indiener wil er daarom met dit amendement voor zorgen dat er niet zomaar kan worden afgeweken naar een kortere termijn. Dit amendement regelt de gevallen waarin en de strikte voorwaarden waaronder de levering van aardgas eerder dan acht jaar na wijziging van het omgevingsplan kan worden uitgesloten. Dit wordt met instructieregels vastgelegd. Hierbij kan gedacht worden aan gevallen waarin een of enkele gebouwen die eerder waren uitgesloten toch worden meegenomen, bijvoorbeeld vanwege verwachte sloop-nieuwbouw als de sloop niet meer doorgaat of omdat er een fout is gemaakt in de afbakening van het gebied. Verder kan gedacht worden aan wijken waar er vooruitlopend op dit wetsvoorstel al een proces is gestart vanuit de inwoners zelf om de wijk aardgasvrij te maken en dus geborgd is dat de bewoners tenminste 8 jaar de tijd krijgen om de overstap te maken nadat zij voor het eerst bij de plannen van de gemeente zijn betrokken. Naar aanleiding van dit amendement moet voordat er wordt afgeweken van de overgangstermijn van 8 jaar worden nagegaan of het voldoet aan de instructieregels die op AMvB-niveau hierover zijn gesteld.

Erkens