Kamerstuk 36387-16

Amendement van het lid Flach over het vastleggen dat warmteprogramma’s gericht worden op een doelmatige en voor eigenaren en huurders haalbare en betaalbare verduurzaming van de warmtevoorziening

Dossier: Wijziging van de Omgevingswet, de Gaswet en de Warmtewet in verband met gemeentelijke instrumenten voor de warmtetransitie in de gebouwde omgeving (Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie)

Gepubliceerd: 9 april 2024
Indiener(s): André Flach (SGP)
Onderwerpen: energie natuur en milieu
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36387-16.html
ID: 36387-16

96,0 %
4,0 %

DENK

CU

PvdD

NSC

SP

SGP

D66

BBB

CDA

FVD

JA21

VVD

PVV

Volt

GroenLinks-PvdA


Nr. 16 AMENDEMENT VAN HET LID FLACH

Ontvangen 9 april 2024

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel II, onderdeel B, wordt in lid # «de verduurzaming» vervangen door «een doelmatige en voor eigenaren en gebruikers haalbare en betaalbare verduurzaming».

Toelichting

In het warmteprogramma worden de lijnen uitgezet voor het al dan niet aanwijzen van wijken om van het gas af te gaan. Als een wijk over gaat naar een alternatieve warmtevoorziening en van het gasnet af gaat heeft dat grote gevolgen voor gebouweigenaren en huurders. Het is van belang dat ook de 5% meest kwetsbare huishoudens meegenomen worden en handelingsperspectief houden. Verder brengen de verschillende alternatieven voor de warmtevoorziening verschillende maatschappelijke kosten met zich mee. Daarnaast moeten gemeenten zich ervan vergewissen dat in de toekomst geen sprake zal zijn van netcongestie en dat rekening gehouden wordt met eventueel noodzakelijke netverzwaring. De indiener stelt daarom voor om in het wetsvoorstel cq. de Omgevingswet vast te leggen dat warmteprogramma’s gericht worden op een doelmatige en voor eigenaren en huurders haalbare en betaalbare verduurzaming van de warmtevoorziening. Het is van belang dat deze aspecten vroegtijdig in het proces meegenomen worden.

Flach