Kamerstuk 36373-9

Amendement van de leden Piri en Westerveld over het verkorten van de termijn gedurende welke een leerling onderwijs volgt aan een tijdelijke nieuwkomersvoorziening van twee jaar naar zes maanden

Dossier: Wijziging van de Wet op het primair onderwijs en Wet voortgezet onderwijs 2020 in verband met de inrichting van tijdelijke nieuwkomersvoorzieningen voor leerplichtige nieuwkomers en het versterken van de regierol van gemeentebesturen bij het aanbod van nieuwkomersonderwijs (Wet tijdelijke nieuwkomersvoorzieningen in het onderwijs)


26,8 %
72,5 %

SGP

PvdD

Fractie Den Haan

PvdA

Groep Van Haga

SP

Volt

DENK

CU

Omtzigt

PVV

BIJ1

BBB

GL

FVD

JA21

CDA

D66

VVD


Nr. 9 AMENDEMENT VAN DE LEDEN PIRI EN WESTERVELD

Ontvangen 30 juni 2023

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

In het met artikel I, onderdeel B, voorgestelde artikel 193g, tweede lid, wordt «twee jaren» vervangen door «zes maanden».

II

In het met artikel II, onderdeel A, voorgestelde artikel 9.3g, tweede lid, wordt «twee jaren» vervangen door «zes maanden».

Toelichting

Op dit moment geldt dat een kind maximaal twee jaar in een tijdelijke nieuwkomersvoorziening mag verblijven. Dat betekent dat een kind twee jaar lang verstoken blijft van volwaardig onderwijs met genoeg onderwijsuren van een bevoegd docent. Dit zorgt ervoor dat kinderen die al kwetsbaar zijn, op een nog grotere achterstand komen te staan ten opzichte van andere kinderen in Nederland. Twee jaar verblijven in een tijdelijke nieuwkomersvoorziening zonder echt onderwijs is veel te lang. Daarom zou de maximale verblijfsduur van een kind in een tijdelijke nieuwkomersvoorziening beperkt moeten blijven tot zes maanden. Ook dit is een lange tijd, maar leidt tot een geringere achterstand.

Piri Westerveld