Kamerstuk 36372-16

Amendement van de leden Sneller en Lahlah over het individueel afwegen of de maatregel dat telefoongesprekken alleen in een aangewezen plaats plaats hebben gewenst is

Dossier: Wijziging van de Penitentiaire beginselenwet in verband met aanvullende maatregelen tegen georganiseerde criminaliteit tijdens detentie


33,3 %
66,7 %

SGP

CDA

PVV

FVD

PvdD

BBB

CU

JA21

D66

NSC

Volt

GroenLinks-PvdA

VVD

SP

DENK


Nr. 16 AMENDEMENT VAN DE LEDEN SNELLER EN LAHLAH

Ontvangen 6 maart 2024

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

Artikel I, onderdeel C, onder 1, wordt als volgt gewijzigd:

1. In de aanhef wordt «twee onderdelen» vervangen door «vier onderdelen».

2. Na de aanhef wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • ba. tot het uitsluiten voeren van telefoongesprekken in een aangewezen plaats als bedoeld in artikel 39, vijfde lid;.

II

In artikel I, onderdeel E, wordt het voorgestelde vijfde lid als volgt gewijzigd:

1. In de eerste zin wordt «Een telefoongesprek» vervangen door «Onze Minister kan bepalen dat een telefoongesprek», vervalt «kan» en wordt «worden gevoerd» vervangen door «kan worden gevoerd».

2. In de tweede zin wordt «zich voorafgaand» vervangen door «zich in dat geval voorafgaand».

3. In de derde zin wordt «Telefoongesprekken» vervangen door «Tevens kan Onze Minister bepalen dat een gedetineerde telefoongesprekken», vervalt «kunnen» en wordt «worden gevoerd» vervangen door «kan voeren».

III

In artikel I, onderdeel E, wordt in het voorgestelde zesde lid «wijst de plaatsen aan» vervangen door «kan in de gevallen bedoeld in het vijfde lid de plaatsen aanwijzen».

Toelichting

Het wetsvoorstel introduceert de maatregel dat telefoongesprekken van binnen Nederland met EBI- en AIT-gedetineerden slechts mogen plaatsvinden vanuit door de Minister aangewezen plaatsen met een door de Minister aangewezen toestel. Hoewel de indieners de noodzaak van het opleggen van die maatregel voor een bepaalde buitencategorie gedetineerden onderkennen, achten zij het van belang dat steeds wordt afgewogen of het opleggen van die maatregel proportioneel en noodzakelijk is. Gezien de ruime geformuleerde plaatsingsgronden voor de EBI- en AIT-afdelingen is de populatie gedetineerden op die afdelingen divers. Op voorhand is daarom niet generiek vast te stellen dat het alleen mogen voeren van telefoongesprekken op een aangewezen plaats op alle gedetineerden op die afdelingen dient te worden opgelegd. De indieners beogen met het amendement te regelen dat per individuele gedetineerde wordt afgewogen of een dergelijke maatregel noodzakelijk, proportioneel en subsidiair is.

Sneller Lahlah