Gepubliceerd: 12 juni 2023
Indiener(s): Pieter Grinwis (CU)
Onderwerpen: organisatie en beleid sociale zekerheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36352-12.html
ID: 36352-12

Nr. 12 AMENDEMENT VAN HET LID GRINWIS

Ontvangen 12 juni 2023

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel I, onderdeel L, wordt het voorgestelde artikel 2.14h als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid wordt vervangen door twee leden, luidende:

  • 1. Indien de ex-partner gedurende een periode van ten minste één jaar na de beschikking vanwege institutionele vooringenomenheid of hardheid of de beschikking vanwege een onterechte kwalificatie opzet of grove schuld partner was van een aanvrager van een kinderopvangtoeslag, kent de Belastingdienst/Toeslagen op aanvraag een compensatie toe aan een ex-partner ter hoogte van:

    • a. € 2.000, indien deze periode ten hoogste één jaar duurde;

    • b. € 4.000, indien deze periode ten minste een jaar en ten hoogste twee jaar duurde;

    • c. € 6.000, indien deze periode ten minste twee jaar en ten hoogste drie jaar duurde;

    • d. € 8.000, indien deze periode ten minste drie jaar en ten hoogste vier jaar duurde;

    • e. € 10.000, indien deze periode langer dan vier jaar duurde.

  • 1a. Indien een persoon op grond van artikel 2.14g, eerste lid, kan worden aangemerkt als ex-partner van meer dan één aanvrager van kinderopvangtoeslag bedraagt het totaal van de op grond van het eerste lid te ontvangen compensatie niet meer dan € 10.000.

II

In artikel I, onderdeel M, onder 3, wordt «derde lid tot vierde lid» vervangen «vierde lid tot vijfde lid» en wordt het voorgestelde derde lid vernummerd tot vierde lid.

Toelichting

Dit amendement koppelt de hoogte van de forfaitaire compensatie aan de tijdsduur van het partnerschap. Momenteel maakt het voor de hoogte van de forfaitaire vergoeding niet uit hoelang een ex-partner, na de beschikking die het toeslag ontvangende huishouden dupeerde, partner is gebleven. Dat maakt de forfaitaire compensatie arbitrair. Analoog aan de kindregeling – waar de omvang van de forfaitaire vergoeding afhangt van de leeftijd, en daarmee van de tijd die een kind slachtoffer is geweest – kiezen de indieners voor een gestaffelde forfaitaire compensatie. Hierbij sluiten zij aan bij de staffels van de kindregeling. De indieners zijn van mening dat deze verfijning bijdraagt aan de precisie van de forfaitaire compensatie. De forfaitaire compensatie bedraagt € 2.000, indien de periode tussen gedupeerdheid en het einde van het partnerschap ten hoogste een jaar duurde, en neemt toe met € 2.000 voor elk jaar dat deze periode langer duurde, met een maximum van € 10.000.

Grinwis