Gepubliceerd: 9 april 2024
Indiener(s): Eric van der Burg (staatssecretaris justitie en veiligheid) (VVD)
Onderwerpen: immigratie migratie en integratie
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36332-7.html
ID: 36332-7
Origineel: 36332-2

Nr. 7 NOTA VAN WIJZIGING

Ontvangen 9 april 2024

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

1. Onder plaatsing van de aanduiding «B» voor de wijziging van artikel 25 van de Vreemdelingenwet 2000 wordt een nieuw onderdeel ingevoegd luidende:

A

In artikel 2u, tweede lid, wordt na «Europese blauwe kaart» ingevoegd «, seizoenarbeid».

2. In het in artikel I, onderdeel B (nieuw), subonderdeel 3, voorgestelde negende lid (nieuw) wordt na «onder een beperking verband houdend met» ingevoegd «seizoensarbeid, of».

Toelichting

Bij brief van 20 december 2023 heeft de Europese Commissie bericht dat de omzetting van de Richtlijn 2014/36/EU van het Europees Parlement en de Raad van 26 februari 2014 betreffende de voorwaarden voor toegang en verblijf van onderdanen van derde landen met het oog op tewerkstelling als seizoenarbeider1 (hierna: Richtlijn seizoenarbeiders) naar haar oordeel op onderdelen niet correct is omgezet in Nederlandse wetgeving. Één van de punten waarop de Commissie wijst betreft artikel 18, eerste lid, van de Richtlijn dat ziet op procedurele waarborgen, meer specifiek de schriftelijke bekendmaking van de beslissing op de (volledige) aanvraag binnen 90 dagen.

De Commissie wijst erop dat zowel artikel 2u als 25 van de Vreemdelingenwet 2000 (hierna: Vw 2000) een verlenging van de beslistermijn toestaan. Dit strookt niet met de bepaling in de Richtlijn seizoenarbeiders. Voor een correcte implementatie wordt in dit voorstel van wet dan ook – in lijn met de uitzonderingen die zijn gemaakt voor andere richtlijnen zoals de herziene Richtlijn kennismigranten – de mogelijkheid om de beslistermijn te verlengen expliciet uitgesloten. Van de mogelijkheid tot verlenging wordt in de praktijk overigens geen gebruik gemaakt. Het betreft hier dus een technische aanpassing om de wet in overeenstemming te brengen met de Richtlijn seizoenarbeiders die aansluit bij de huidige beslispraktijk.

In onderdeel 1. van deze nota van wijziging wordt artikel 2u Vw 2000 aangepast teneinde deze verlengingsmogelijkheid voor aanvragen om verlening of wijziging van een machtiging tot voorlopig verblijf ten behoeve van seizoenarbeid uit te sluiten. Dit besluit moet binnen 90 dagen schriftelijk bekend worden gemaakt. De bekendmaking van het besluit vindt immers conform artikel 3:41 Algemene wet bestuursrecht (Awb) plaats door toezending of uitreiking ervan.

In onderdeel 2. wordt artikel 25 Vw 2000 aangepast teneinde de verlengingsmogelijkheid voor aanvragen tot het verlenen van een verblijfsvergunning als bedoeld in artikel 14 Vw 2000 onder een beperking verband houdend met seizoenarbeid uit te sluiten. Ook voor deze besluiten geldt een bekendmakingsplicht binnen 90 dagen door middel van toezending of uitreiking.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, E. van der Burg