Kamerstuk 36291-8

Gewijzigd amendement van de leden Omtzigt en Pouw-Verweij ter vervanging van nr. 7 over het verplaatsen van covid-19 van groep A naar groep B2

Dossier: Wijziging van de Wet publieke gezondheid tot incorporatie van de Regeling mpox B1

Gepubliceerd: 31 mei 2023
Indiener(s): Nicki Pouw-Verweij (BBB), Pieter Omtzigt (Omtzigt)
Onderwerpen: organisatie en beleid zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36291-8.html
ID: 36291-8
Origineel: 36291-7
Wijzigingen: 36291-10

Nr. 8 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN DE LEDEN OMTZIGT EN POUW-VERWEIJ TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 7

Ontvangen 31 mei 2023

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

In het opschrift wordt na «B1» ingevoegd «en tot verplaatsing van covid-19 naar groep B2».

II

Aan de beweegreden wordt toegevoegd «en dat het tevens gewenst is covid-19 in de Wet publieke gezondheid te verplaatsen naar groep B2».

III

Artikel I wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt een «2.» geplaatst en in de tekst wordt «artikel 1, onderdeel f, van de Wet publieke gezondheid» vervangen door «onderdeel f».

2. Voor onderdeel 2 (nieuw) wordt een aanhef en een onderdeel ingevoegd, luidende:

Artikel 1 van de Wet publieke gezondheid wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel e vervalt «covid-19,».

2. Na onderdeel 2 (nieuw) wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

3. In onderdeel g wordt in de alfabetische volgorde ingevoegd «covid 19,».

Toelichting

De Wet publieke gezondheid (Wpg) bevat in groep A ziektes zoals Middle East Respiratory Syndrome coronavirus (MERS-CoV) – Case Fatality Ratio van 36% – en pokken – case fatality ratio van 6%. Deze ziektes zijn dus zeer dodelijk.

Een infectieziekte in groep A is meldingsplichtig en de voorzitter van de veiligheidsregio draagt zorg voor de bestrijding van een epidemie van een infectieziekte behorend tot groep A, of een directe dreiging daarvan. Daarvoor heeft hij het instrumentarium van gedwongen opname van een patiënt in een gesloten afdeling van een ziekenhuis, gedwongen quarantaine van mensen die contact gehad hebben met een besmet persoon. Ook dient elke besmetting van een infectieziekte op de A-lijst onverwijld gemeld te worden.

Dit staat in schril contrast met de huidige RIVM-richtlijnen over covid-19: sinds 20 maart hoeft een besmet persoon zelf niet langer in isolatie en de richtlijnen voor zelf testen zijn ook komen te vervallen.

Het moge duidelijk zijn dat de publieke autoriteiten zelf geen waarde meer hechten aan de inschaling van covid-19 in groep A en daarom stelt dit amendement voor covid-19 aan te merken als infectieziekte behorend tot groep B2, het laagste niveau waarbij infectieziektes nog op wetsniveau vermeld worden.

Indiener merkt op dat de wet in artikel 20 de mogelijkheid bevat om elke infectieziekte (ook infectieziekten die niet in de Wpg genoemd worden) in groep A, B1 of B2 te plaatsen bij ministeriële regeling. Indien er dus een nieuwe variant is, die in de ogen van het kabinet zeer bedreigend is voor de volksgezondheid, dan heeft het kabinet altijd de mogelijkheid om onmiddellijk te handelen. Dat deed het overigens ook op 28 januari 2020, toen covid-19 bij regeling werd aangemerkt als behorend tot groep A.

Ook wanneer wetsvoorstel 36 194 (eerste tranche wijziging wet publieke gezondheidszorg) ingaat, blijft dezelfde systematiek zoals hier beschreven van kracht. Alleen komt groep A dan te luiden «A2». Waar in deze toelichting wordt gesproken over groep A betreft het alsdan groep A2.

Omtzigt Pouw-Verweij