Gepubliceerd: 24 april 2023
Indiener(s): Franc Weerwind (minister zonder portefeuille justitie en veiligheid) (D66)
Onderwerpen: bestuursrecht recht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36267-7.html
ID: 36267-7
Origineel: 36267-2

Nr. 7 NOTA VAN WIJZIGING

Ontvangen 4 mei 2023

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel I wordt als volgt gewijzigd:

a. In Onderdeel L, onder 4, wordt in de slotzin van het voorgestelde artikel 333g lid 2 «acccountant» vervangen door «accountant».

b. In Onderdeel P, onder 7, wordt «waneer» vervangen door «wanneer».

c. In Onderdeel V wordt in de slotzin van het voorgestelde artikel 334oo lid 2 «acccountant» vervangen door «accountant».

d. In Onderdeel V wordt in de slotzin van het voorgestelde artikel 334uu lid 5 «waneer» vervangen door «wanneer».

e. In Onderdeel W wordt in de slotzin van het voorgestelde artikel 335e lid 1 «acccountant» vervangen door «accountant».

f. In Onderdeel W wordt in de slotzin van het voorgestelde artikel 335l lid 4 «waneer» vervangen door «wanneer».

B

Na Artikel II worden nieuwe artikelen ingevoegd, luidende:

ARTIKEL IIA

1. Afdeling 3A van Titel 7 van Boek 2 zoals dat gold vóór het tijdstip van inwerkingtreding van de Wet implementatie richtlijn grensoverschrijdende omzettingen, fusies en splitsingen blijft van toepassing indien vóór het tijdstip van inwerkingtreding van deze wet een voorstel als bedoeld in artikel 333d van Boek 2 ten kantore van het handelsregister is neergelegd of langs elektronische weg bij het handelsregister openbaar is gemaakt.

2. Het vóór het tijdstip van inwerkingtreding van deze wet geldende recht blijft van toepassing op splitsingen als bedoeld in artikel 334jj lid 1 van Boek 2 in Onderdeel V van Artikel I van deze wet en omzettingen als bedoeld in artikel 335 lid 1 van Boek 2 in Onderdeel W van Artikel I van deze wet, waarvan het voorstel tot splitsing respectievelijk het voorstel tot omzetting ten kantore van het handelsregister of bij het register van een andere lidstaat is neergelegd of langs elektronische weg bij het handelsregister of bij het register van een andere lidstaat openbaar is gemaakt vóór het tijdstip van inwerkingtreding van deze wet.

Toelichting

Onderdeel A

De wijzigingen van Onderdeel A van deze nota van wijziging betreffen het herstel van enkele verschrijvingen in Artikel I van het wetsvoorstel.

Onderdeel B

In Onderdeel B van deze nota van wijziging wordt voorzien in een overgangsbepaling zodat rechtsonzekerheid betreffende rechtshandelingen over grensoverschrijdende verrichtingen die op het ogenblik van inwerkingtreding van deze wet reeds zijn gestart zoveel mogelijk wordt vermeden.

Het voorgestelde Artikel IIA lid 1 regelt dat de huidige regels voor grensoverschrijdende fusies van toepassing blijven, indien de fuserende vennootschappen vóór het tijdstip van inwerkingtreding van deze wet het gezamenlijke grensoverschrijdende fusievoorstel ten kantore van het handelsregister hebben neergelegd of langs elektronische weg bij het handelsregister openbaar hebben gemaakt.

Het voorgestelde Artikel IIA lid 2 regelt dat het vóór het tijdstip van inwerkingtreding van deze wet geldende recht van toepassing blijft voor grensoverschrijdende splitsingen en omzettingen, indien de splitsende vennootschap of de om te zetten vennootschap vóór het tijdstip van inwerkingtreding van deze wet het voorstel tot splitsing respectievelijk het voorstel tot omzetting ten kantore van het handelsregister (of het register van een andere lidstaat) heeft neergelegd of langs elektronische weg bij het handelsregister (of het register van een andere lidstaat) openbaar heeft gemaakt. Hoewel het Nederlandse recht thans geen wettelijk kader kent voor grensoverschrijdende omzettingen en splitsingen vinden met name grensoverschrijdende omzettingen wel plaats op grond van jurisprudentie van het Hof van Justitie van de EU.1 Het is onwenselijk dat zo’n lopend traject van een grensoverschrijdende omzetting of grensoverschrijdende splitsing moet worden afgebroken en opnieuw moet worden gestart als gevolg van inwerkingtreding van deze wet.

De deponering van het verrichtingsvoorstel bij het register is de eerste publieke stap in het proces van een grensoverschrijdende verrichting. Het wetsvoorstel is daarmee alleen van toepassing op grensoverschrijdende verrichtingen waarbij deze stap nog niet is gezet op het moment van inwerkingtreding van het voorstel. Beide overgangsbepalingen gelden zowel voor de regels uit het wetsvoorstel die gelden voor grensoverschrijdende verrichtingen met Nederland als lidstaat van vertrek als voor de regels uit het wetsvoorstel die gelden voor grensoverschrijdende verrichtingen met Nederland als lidstaat van bestemming. Deze overgangsbepalingen gelden niet voor de onderdelen van de grensoverschrijdende verrichtingen die worden beheerst door het recht van een andere lidstaat van de EU of de EER (daaraan kan het Nederlandse recht geen eisen stellen). Op die onderdelen is het (overgangs)recht van de andere lidstaat van toepassing. Overigens is een groot deel van de andere lidstaten voornemens een met Nederland vergelijkbare overgangsbepaling in te voeren.

Voor een toelichting op het overgangsrecht wordt eveneens verwezen naar paragraaf 2.3 van de nota naar aanleiding van het verslag

De Minister voor Rechtsbescherming, F.M. Weerwind