Kamerstuk 36252-5

Amendement van het lid Leijten over de algemene voorwaarde dat subsidie alleen verstrekt wordt onder de voorwaarde dat ontvangen winsten worden terugbetaald

Dossier: Wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (XIII) voor het jaar 2022 (Tiende incidentele suppletoire begroting inzake regelingen in verband met hoge energieprijzen)

Gepubliceerd: 14 december 2022
Indiener(s): Renske Leijten
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36252-5.html
ID: 36252-5

28,7 %
71,3 %

FVD

SGP

D66

PvdA

BBB

Volt

CDA

BIJ1

SP

PvdD

PVV

Groep Van Haga

VVD

CU

DENK

GL

Fractie Den Haan

Omtzigt

JA21


Nr. 5 AMENDEMENT VAN HET LID LEIJTEN

Ontvangen 14 december 2022

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In het opschrift wordt na «2022» ingevoegd «alsmede subsidievoorwaarden voor leveranciers».

II

In de beweegreden wordt na «2022» ingevoegd «en dat het tevens gewenst is om algemene subsidievoorwaarden te stellen voor leveranciers die in aanmerking willen komen voor subsidie ten behoeve van het prijsplafond voor kleinverbruikers».

III

Na artikel 2 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 2a

  • 1. De leverancier van elektriciteit aan afnemers als bedoeld in artikel 95a, eerste lid, van de Elektriciteitswet 1998, de leverancier van gas aan afnemers als bedoeld in artikel 43, eerste lid, van de Gaswet, of de leverancier van warmte aan verbruikers met een aansluiting met een vermogen van maximaal 100 kilowatt als bedoeld in artikel 1 van de Warmtewet, die gebruik wil maken van een subsidie voor leveranciers ter bekostiging van een plafond voor energietarieven voor kleinverbruikers op grond van Verordening (EU) 2022/1854 van de Raad van 6 oktober 2022 betreffende een noodinterventie in verband met de hoge energieprijzen (PbEU 2022 LI 261/1) voldoet ten minste aan de algemene voorwaarden, bedoeld in dit artikel.

  • 2. De leverancier, bedoeld in het eerste lid, houdt een administratie bij waaruit inzichtelijk wordt wat de opbrengsten en kosten zijn van de activiteiten inzake levering als bedoeld in het eerste lid.

  • 3. Voor zover de leverancier, bedoeld in het eerste lid, in enig jaar waarvoor het prijsplafond geldt winst heeft gemaakt, is hij, in afwijking van artikel 4:41 van de Algemene wet bestuursrecht, een vergoeding verschuldigd aan Onze Minister ter hoogte van de winst in dat jaar tot het totaalbedrag dat hij in dat jaar als subsidie heeft ontvangen.

  • 4. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur kunnen regels worden gesteld over de voorwaarden, bedoeld in het tweede en derde lid.

Toelichting

Dit amendement regelt dat energieleveranciers met onderhavige subsidieregeling prijsplafond geen winst mogen maken, omdat deze winst dan een-op-een betaald wordt door belastinggeld. Indiener wil niet dat met de beoogde margetoets wordt toegestaan dat energieleveranciers evenveel winst mogen maken als een gemiddelde van afgelopen jaren. Indiener is van mening dat belastinggeld niet bedoeld is om de winsten van energieleveranciers zeker te stellen.

Leijten