Kamerstuk 36200-XVII-8

Amendement van het lid Hammelburg c.s. over extra ondersteuning van LHBTIQ+-organisaties in de regio Oost-, Centraal Europa en de Kaukasus

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (XVII) voor het jaar 2023

Gepubliceerd: 1 november 2022
Indiener(s): Joris Thijssen (PvdA), Tom van der Lee (GL), Alexander Hammelburg (D66), Jan Klink (VVD)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36200-XVII-8.html
ID: 36200-XVII-8

78,7 %
21,3 %

Fractie Den Haan

SGP

Omtzigt

D66

Groep Van Haga

SP

BIJ1

GL

Gündogan

CU

PvdA

FVD

PvdD

PVV

Volt

CDA

JA21

VVD

BBB

DENK


Nr. 8 AMENDEMENT VAN HET LID HAMMELBURG C.S.

Ontvangen 1 november 2022

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 3 Sociale vooruitgang worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 2.400 (x € 1.000).

II

In artikel 3 Sociale vooruitgang worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 2.400 (x € 1.000).

Toelichting

De indieners wensen met dit amendement 2,4 miljoen euro toe te kennen aan de middelen voor artikel 3.3 Maatschappelijk Middenveld. Dekking wordt gevonden in de niet-juridisch verplichte uitgaven van artikel 3.4.

Door het uitbreken van de oorlog op het grondgebied van Oekraïne dreigt de technische en financiële ondersteuning van de toch al ondergefinancierde LHBTIQ+ beweging in regio Oost- en Centraal Europa en de Kaukasus weg te vallen. Deze organisaties doen belangrijk werk met betrekking tot de monitoring van mensenrechtenschendingen en het in veiligheid brengen van LHBTIQ+. Er is behoefte aan ondersteuning van de LHBTIQ+-beweging bij het bieden van weerstand tegen het oprukkende anti-LHBTIQ+ en anti-vrouwenrechtensentiment. Organisaties in het gebied hebben daarnaast behoefte aan technische ondersteuning om hun veiligheid te versterken en om hun psychische weerbaarheid te verbeteren. Met het oog op het inherente belang van de bescherming van mensenrechten van LHBTIQ+ personen in de regio Oost-, Centraal Europa en de Kaukasus is extra ondersteuning van deze organisaties nodig.

Hammelburg Klink Van der Lee Thijssen