Kamerstuk 36200-XVII-5

Amendement van het lid Jasper van Dijk over middelen voor de aanpak van belastingontwijking

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (XVII) voor het jaar 2023

Gepubliceerd: 31 oktober 2022
Indiener(s): Jasper van Dijk (SP)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36200-XVII-5.html
ID: 36200-XVII-5
Wijzigingen: 36200-XVII-48

Nr. 5 AMENDEMENT VAN HET LID JASPER VAN DIJK

Ontvangen 31 oktober 2022

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 1 Duurzame economische ontwikkeling, handel en investeringen worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 200 (x € 1.000).

II

In artikel 3 Sociale vooruitgang worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 200 (x € 1.000).

Toelichting

Dit amendement regelt dat het budget op artikel 3.3 Maatschappelijk middenveld wordt verhoogd met € 200.000. Dekking wordt gevonden in het niet-juridisch verplichte deel van artikel 1.3 Versterkte private sector en arbeidsmarkt in ontwikkelingslanden.

Indiener is van mening dat belastingontwijking erg schadelijk is voor ontwikkelingslanden. Ook is indiener van mening dat Nederland hier een extra verantwoordelijkheid in heeft. In de strategische partnerschappen maakt Fair for All samen met 70 lokale partners in 14 landen juist werk van de aanpak van belastingontwijking door grote bedrijven. Hierbij worden ook nationale belastingsystemen geanalyseerd en wordt beleid voorgesteld ten behoeve van een efficiënter en eerlijker belastingsysteem. Wanneer meer belasting wordt opgehaald, kan een land ook minder behoefte hebben aan ontwikkelingsgeld. Indiener ziet een groot voordeel in het helpen verbeteren van het belastingsysteem in ontwikkelingslanden waardoor landen duurzamer inkomsten kunnen genereren en grote bedrijven hun eerlijke deel betalen.

Jasper van Dijk