Kamerstuk 36200-VII-155

Voortgangsinformatie vijfde evaluatieronde GRECO

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII) voor het jaar 2023

Gepubliceerd: 20 februari 2023
Indiener(s): Hanke Bruins Slot (minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36200-VII-155.html
ID: 36200-VII-155

Nr. 155 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 februari 2023

Naar aanleiding van de publicatie van de jaarlijkse Corruption Perception Index (CPI) van Transparency International heeft het lid Omtzigt de regering verzocht om de voortgangsinformatie over de implementatie van de aanbevelingen volgend uit de vijfde evaluatieronde van GRECO te delen met uw Kamer. Middels deze brief kom ik, mede namens de Minister van Justitie en Veiligheid en de Minister van Defensie, tegemoet aan dit verzoek.

De voortgangsinformatie is, conform de deadline van GRECO, op 29 december 2022 gedeeld met GRECO. De voortgangsinformatie informeert GRECO onder andere over de recent aangenomen gedragscode, de publieke consultatie van de wet gewezen bewindspersonen en het onderzoek van Prof. Braun betreffende de implementatie van een lobbyregister. Hiermee komt Nederland tevens tegemoet aan de verbeterpunten zoals aangedragen door Transparency International naar aanleiding van de recent gepubliceerde CPI1.

De vijfde evaluatieronde GRECO heeft betrekking op corruptiebestrijding en bevordering van integriteit ten aanzien van bewindspersonen en de Nationale Politie en Koninklijke Marechaussee. Annexen A, I en J worden op vertrouwelijke basis verstrekt, omdat deze vertrouwelijke informatie bevatten over interne systemen bij de politie waarbij het niet wenselijk is dat eenieder daar kennis van neemt. Deze documenten zijn tevens vertrouwelijk verstrekt aan GRECO. Aan de hand van de voortgangsinformatie stelt GRECO een nalevingsrapport op. Na vaststelling van het nalevingsrapport zal dit met uw Kamer worden gedeeld.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, H.G.J. Bruins Slot