Kamerstuk 36200-VII-138

Reactie op verzoek commissie over het proces rond de totstandkoming van excuses slavernijverleden

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII) voor het jaar 2023

Gepubliceerd: 12 december 2022
Indiener(s): Hanke Bruins Slot (minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36200-VII-138.html
ID: 36200-VII-138

Nr. 138 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 12 december 2022

Bij brief van 8 december jl. verzocht uw Commissie voor Binnenlandse Zaken met spoed om een reactie over het proces rond de totstandkoming van excuses. Deze reactie treft u hieronder aan, mede namens de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Allereerst is het te betreuren dat er in de afgelopen periode onvolledige informatie naar buiten is gekomen over mogelijke elementen uit de kabinetsreactie op het advies van de dialooggroep slavernijverleden. Dit alleen al in verband met het feit dat de weerslag van de gesprekken die het kabinet in voorbereiding op de kabinetsreactie heeft gevoerd, waaronder de Catshuissessies op 8 december jl. en 13 december as., worden meegewogen in de uiteindelijke kabinetsreactie.

In de reactie zal het kabinet integraal ingaan op de aanbevelingen van de dialooggroep ten aanzien van erkenning, excuses en herstel. Over dit onderwerp is de afgelopen maanden in meerdere Ministerraden gesproken. Mede op grond daarvan zijn door mij afspraken met de betrokken bewindspersonen gemaakt over hun betrokkenheid.

Het kabinet is voornemens om op 16 december aanstaande in de Ministerraad besluitvormend te beraadslagen over deze kabinetsreactie. De tekst die de Minister-President zal uitspreken staat op dit moment nog niet vast. Het kabinet zal de Kamers deze tekst doen toekomen op de dag dat hij is uitgesproken.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, H.G.J. Bruins Slot