Kamerstuk 36200-VII-122

Stand van zaken kabinetsreactie op het adviesrapport 'Ketenen van het verleden' van het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII) voor het jaar 2023

Gepubliceerd: 30 november 2022
Indiener(s): Hanke Bruins Slot (minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36200-VII-122.html
ID: 36200-VII-122

Nr. 122 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 30 november 2022

Op verzoek van uw Kamer informeer ik u, mede namens de Staatssecretaris van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties, over de stand van zaken en het proces rondom de kabinetsreactie op het adviesrapport van het Adviescollege dialooggroep slavernijverleden.

In 2020 stelde het vorige kabinet het Adviescollege dialooggroep slavernijverleden in met het verzoek om op basis van een brede maatschappelijke dialoog tot een advies te komen over hoe recht te doen aan het slavernijverleden.

In voorbereiding op de kabinetsreactie op het rapport van de dialooggroep heeft het kabinet gesprekken gevoerd in het Caribisch deel van het Koninkrijk, in Nederland en in Suriname om de analyse en aanbevelingen van de dialooggroep zelf te ervaren, zelf te horen in gesprekken en met eigen ogen te zien. De Staatssecretaris en ik hebben een bezoek gebracht aan Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Curaçao (6-9 september j.l) en de Minister-President heeft een bezoek gebracht aan Suriname (12-13 september j.l). In deze gesprekken is het belang van een weloverwogen proces duidelijk naar voren gekomen.

De Staatssecretaris heeft daarom op 23 november j.l op Curaçao een verdiepend gesprek gevoerd met betrokkenen vanuit alle zes de eilanden van het Koninkrijk. Ook is er contact geweest met de Surinaamse autoriteiten en belangenorganisaties. Onder meer op 8 december gaat het kabinet in Nederland nader in gesprek met betrokkenen uit het Caribisch deel van het Koninkrijk, Suriname en Nederland. Het kabinet wil hiermee tot een belangwekkende reactie komen die recht doet aan de betekenis en beleving van het slavernijverleden.

Op 19 december aanstaande wordt de inhoudelijke reactie op de aanbevelingen van het Adviescollege aan uw Kamer gezonden.1 In de kabinetsreactie zal uitgebreid worden ingegaan op de aanbevelingen van de dialooggroep, inclusief die inzake excuses.

Ook zal de Minister-President op die dag namens de regering een publieke boodschap uitspreken. Aansluitend zullen leden van het kabinet tijdens vervolgbijeenkomsten in het Caribische deel van het Koninkrijk, en in Suriname, met betrokkenen dieper ingaan op de kabinetsreactie.

De presentatie van de kabinetsreactie vormt een belangrijk moment in een langere periode van reflectie op en dialoog over de omgang met het slavernijverleden.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, H.G.J. Bruins Slot