Kamerstuk 36200-VI-8

Reactie op verzoek commissie over de stand van zaken van het onderzoek naar de staat van het notariaat

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (VI) voor het jaar 2023

Gepubliceerd: 4 oktober 2022
Indiener(s): Franc Weerwind (minister zonder portefeuille justitie en veiligheid) (D66)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36200-VI-8.html
ID: 36200-VI-8

Nr. 8 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR RECHTSBESCHERMING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 4 oktober 2022

In reactie op het verzoek van de Vaste Kamercommissie van Justitie en Veiligheid van 15 september jl. over de stand van zaken van het onderzoek naar de staat van het notariaat, bericht ik u als volgt.

De afgelopen maanden is er contact geweest met de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) over wijze waarop een onderzoek naar de staat van het notariaat uit te voeren valt. Hierbij is bijvoorbeeld gekeken naar de toegang tot het recht in relatie tot het notariaat en zijn de aandachtspunten die uw Kamer tijdens het vorige commissiedebat heeft benoemd ook betrokken.

Naar aanleiding hiervan is contact gezocht met het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatie Centrum (WODC) om te kijken naar een onderzoek. Medio september 2022 is een intakegesprek gevoerd met het WODC over de mogelijke vraagstelling, de opzet en de reikwijdte van het onderzoek. Op basis van dat intakegesprek maakt het WODC op dit moment een startnotitie, waarin ook de definitieve vraagstelling aan de orde zal komen, alsmede de planning van het onderzoek. Het WODC heeft aangegeven het onderzoek niet zelf te gaan doen, maar te zullen uitbesteden.

De vraag van de Vaste Kamercommissie over wat het ontbreken van een cao betekent voor de arbeidsvoorwaarden van medewerkers in dienst van het notariaat, begrijp ik. Ik zal het met WODC in overleg treden of deze vraag onderdeel kan zijn van het onderzoek naar de staat van het notariaat. Eveneens zal ik met de KNB en de Bond van medewerkers in het notariaat in gesprek gaan over deze vraag en hoe dit onderzocht kan worden. Ik informeer uw Kamer zodra hier meer duidelijkheid over is.

De Minister voor Rechtsbescherming, F.M. Weerwind