Kamerstuk 36200-VI-137

Rapport 'Zorg en ondersteuning aan Donny M. in het straf-, zorg- en sociaal domein' door Toezicht Sociaal Domein

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (VI) voor het jaar 2023

Gepubliceerd: 8 juni 2023
Indiener(s): Franc Weerwind (minister zonder portefeuille justitie en veiligheid) (D66)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36200-VI-137.html
ID: 36200-VI-137

Nr. 137 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR RECHTSBESCHERMING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 8 juni 2023

Hierbij bied ik uw Kamer, mede namens de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het onderzoeksrapport «Zorg en ondersteuning aan Donny M. in het straf-, zorg- en sociaal domein» van Toezicht Sociaal Domein (TSD) aan. Het onderzoeksrapport is door TSD aangeboden aan de burgermeester van Sittard-Geleen.

De vermissing en het latere overlijden van Gino in juni 2022 heeft heel Nederland diep geraakt. Allereerst wil ik mijn medeleven betuigen aan de familie en nabestaanden van Gino. Gezien de ernst van de gebeurtenis en de betrokkenheid van de verschillende domeinen heeft TSD besloten tot het verrichten van een onderzoek in samenwerking met de lokale toezichthouder op de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning. Het doel van het onderzoek was om een samenhangend beeld te krijgen van de begeleiding, zorg en ondersteuning die Donny M. kreeg en hoe betrokken partijen in het zorg-, veiligheids- en sociaal domein hebben samengewerkt. Dit om in kaart te brengen wat daarbij goed en niet goed ging om daarmee leer- en verbeterpunten te formuleren voor de toekomst.

TSD concludeert dat, hoewel de partijen in hun taakuitvoering over het algemeen gewerkt hebben volgens de daarvoor geldende richtlijnen en afspraken, er toch een aantal tekortkomingen is geconstateerd in het handelen van individuele partijen en in de onderlinge samenwerking. Deze tekortkomingen hebben elkaar op een aantal momenten versterkt, met als gevolg dat op die momenten de begeleiding, zorg en ondersteuning voor Donny M. niet passend was. Drie belangrijke verbeterpunten komen hierbij naar voren, te weten: patroonherkenning, regievoering en overdracht/nazorg.

Het is belangrijk dat er grondig onderzoek is verricht en we nu aan de slag kunnen met de aanbevelingen die uit dit onderzoeksrapport naar voren komen. Aangezien er ook aandacht wordt gevraagd voor een aantal zaken die een bredere stelselwerking kennen, zullen de Staatssecretaris van VWS en ik samen met de burgermeester van Sittard-Geleen bespreken hoe de diverse landelijke en lokale aanbevelingen het beste kunnen worden opgepakt. Uiterlijk in oktober 2023 informeer ik uw Kamer over de voortgang van de genomen en te nemen maatregelen.

De Minister voor Rechtsbescherming, F.M. Weerwind