Kamerstuk 36200-J-8

Adviesrapport project BEST2DO

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van het Deltafonds voor het jaar 2023

Gepubliceerd: 22 augustus 2023
Indiener(s): Mark Harbers (minister infrastructuur en waterstaat) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36200-J-8.html
ID: 36200-J-8

Nr. 8 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 22 augustus 2023

Bijgevoegd vindt u het adviesrapport van het Adviescollege ICT-Toetsing (AcICT) over het project BEST2DO van Rijkswaterstaat. In deze brief wordt de hoofdlijn van het advies aangegeven en wat naar aanleiding van het advies het vervolg is.

Het doel van project BEST2DO is de langjarige borging van het functioneren van de bedienings- en besturingssystemen Hartelkering (BESH) en locomobiel Maeslantkering (BESL). In de gekozen aanpak worden zowel de software als hardware van beide bedienings- en besturingssystemen vervangen. De kosten hiervan zijn gebudgetteerd op ruim € 32 miljoen, inclusief vijftien jaar beheer en onderhoud. Het project bevindt zich in de aanbestedingsfase.

AcICT oordeelt kritisch over de aanpak en doet een tweetal aanbevelingen om de gekozen aanpak te verbeteren, namelijk:

  • 1. Handhaaf de bestaande software, tenzij de betrouwbaarheid niet voldoende blijkt te zijn;

  • 2. Verwijder de discrepanties tussen ontwerp, software en testen.

Rijkswaterstaat zal de aanbevelingen van AcICT overnemen, stopt daarom de lopende aanbesteding en wijzigt de aanpak.

In overleg met AcICT is geconcludeerd dat er meerdere vormen van hergebruik zijn en dat de kwaliteit van de huidige software beter benut kan worden. Daarom stopt Rijkswaterstaat de huidige aanbesteding en wordt de bestaande software gemigreerd naar nieuwe hardware. Dit geeft tijd om een nieuwe aanbesteding beter voor te bereiden en tegelijkertijd de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van beide bedienings- en besturingssystemen te borgen.

In de nieuwe aanpak wordt meer tijd genomen voor het verder uitwerken van de eisen en het verbeteren van het functioneel ontwerp, zoals geadviseerd door AcICT. Ook zet RWS verdere stappen om te komen tot een volwaardige testomgeving. Aanvullend wordt de kwaliteitsborging versterkt door aanscherping van het verificatie- en validatieproces waarmee de discrepanties tussen het ontwerp, software en testen worden weggenomen.

De uitwerking van de aanbevelingen zorgt voor een langere doorlooptijd van het project. Daarom neemt Rijkswaterstaat aanvullende maatregelen om de betrouwbaarheid en beschikbaarheid van de kering te borgen.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, M.G.J. Harbers