Kamerstuk 36200-III-25

Reactie op het verzoek van het lid Omtzigt betreffende informatie over het aantal sms-berichten van de minister-president die zijn veilig gesteld

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Algemene Zaken (IIIA), de begrotingsstaat van het Kabinet van de Koning (IIIB) en de begrotingsstaat van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (IIIC) voor het jaar 2023

Gepubliceerd: 13 juli 2023
Indiener(s): Mark Rutte (minister-president , minister algemene zaken) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36200-III-25.html
ID: 36200-III-25

Nr. 25 BRIEF VAN DE MINISTER-PRESIDENT, MINISTER VAN ALGEMENE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 juli 2023

In het commissiedebat van 24 mei 2023 (Kamerstuk 32 802, nr. 71) met de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft het lid Omtzigt verzocht om informatie over het aantal sms-berichten van de Minister-President die zijn veilig gesteld. In de brief van 29 juni 2022 heb ik de Tweede Kamer geïnformeerd over de zoekslag naar de metadata van ontvangen, verzonden en gearchiveerde berichten in de periode 1 november 2021 tot 1 juni 2022.

De Inspectie voor Overheidsinformatie en Erfgoed heeft daarnaast onderzoek gedaan naar de archivering bij het Ministerie van Algemene Zaken. Dit onderzoek is aangeboden aan het Ministerie van Algemene Zaken op 28 september 2022, en, met reactie, op 3 oktober 2022 (Kamerstuk 36 200 III, nr. 4) aan de Kamer verzonden. Zoals ik heb gemeld in deze reactie op het Inspectierapport verwijder ik sinds eind mei 2022 geen chatberichten meer en worden deze bewaard ten behoeve van veiligstelling en archivering.

Zoals de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in het commissiedebat ook heeft toegelicht is geen informatie beschikbaar over het aantal berichten dat op deze wijze is veilig gesteld. Dit geldt ook voor de Minister-President. Deze is slechts te genereren door een handmatige telling. Mede hierom heeft de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ook het voornemen geuit om deze informatie in de toekomst geautomatiseerd te laten genereren.

De Minister-President, Minister van Algemene Zaken, M. Rutte