Gepubliceerd: 14 februari 2024
Indiener(s): Sandra Beckerman (SP)
Onderwerpen: energie lucht natuur en milieu
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36197-9.html
ID: 36197-9
Wijzigingen: 36197-18

Nr. 9 AMENDEMENT VAN HET LID BECKERMAN

Ontvangen 14 februari 2024

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Artikel I, onderdeel B, wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de onderdeelsaanduiding «2.» geplaatst en in de tekst wordt «artikel 4a, tweede lid,» vervangen door «het derde lid».

2. Voor onderdeel 2 (nieuw) wordt een aanhef en een onderdeel ingevoegd, luidende:

Artikel 4a wordt als volgt gewijzigd.

1. Onder vernummering van het tweede en derde lid tot derde en vierde lid wordt na het eerste lid een lid ingevoegd, luidende:

  • 2. Onze Minister draagt zo spoedig mogelijk zorg voor overleg met de betrokken werknemers dan wel hun vertegenwoordigers en biedt hen uiterlijk 1 mei 2024 duidelijkheid over de wijze waarop de werknemers aanspraak kunnen maken op om- en bijscholing.

3. In het vierde lid (nieuw) wordt «tweede lid» vervangen door «derde lid».

Toelichting

Indiener beoogt met dit wetswijziging de regering te dwingen spoedig in gesprek te gaan met werknemers en sociale partners over de invulling en uitwerking van het Kolenfonds. Het is goed dat het Kolenfonds enige zekerheid kan bieden aan werknemers in de kolensector. Echter, vakbonden maken zich zorgen over de invulling van het Kolenfonds en vragen om duidelijkheid. Indiener begrijpt dat de Minister via een ministeriële regeling meer ruimte wil om zo zorgvuldig mogelijk keuzes te kunnen maken met werknemers in het geval dat een kolencentrale haar activiteiten staakt. Hoewel we de Minister ruimte willen geven, vindt de indiener het essentieel dat er al zekerheid is voor werknemers vóór het sluiten van de kolencentrales. Dit amendement borgt dat daartoe gelijk stappen worden genomen.

Beckerman