Gepubliceerd: 15 februari 2024
Indiener(s): Christine Teunissen (PvdD)
Onderwerpen: energie lucht natuur en milieu
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36197-10.html
ID: 36197-10
Wijzigingen: 36197-13

Nr. 10 AMENDEMENT VAN HET LID TEUNISSEN

Ontvangen 14 februari 2023

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In het opschrift wordt na «productiebeperking» ingevoegd «, uitbreiding van het verbod naar biomassa».

II

In de beweegreden wordt na «alsmede» ingevoegd «, het verbod uit te breiden naar biomassa».

III

Na artikel I, aanhef, wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

0A

In artikel 2 wordt na «kolen» ingevoegd «of biomassa».

IV

Na artikel I, onderdeel A, wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

Aa

In artikel 4 wordt na «kolengestookte» ingevoegd «of biomassa-gestookte»

V

Na artikel I, onderdeel C, wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

D

In artikel 8 wordt na «kolen» ingevoegd «en biomassa».

Toelichting

Dit amendement sluit uit dat, wanneer de productie van elektriciteit met kolen stopt, deze centrales elektriciteit met biomassa kunnen produceren. Biomassa maakt nu al 40% uit van wat in Nederland duurzame energie wordt genoemd en de inzet van biomassa voor energieproductie groeit snel. Het verbranden van biomassa leidt tot meer luchtvervuiling dan het verbranden van kolen. De uitstoot heeft directe negatieve gevolgen voor de luchtkwaliteit in de omgeving en zijn schadelijk voor de gezondheid van mens en dier.

Biomassa is geen duurzame energiebron. De productie van biomassa voor elektriciteitsopwekking leidt tot grootschalige ontbossing. De CO2-uitstoot wordt op papier niet meegerekend voor de klimaatdoelstelling, maar wordt in de praktijk vaak niet gecompenseerd door aanplant van nieuw bos. Waar het wel gebeurt, wordt geen rekening gehouden met het verschil in natuurwaarde van een volwassen boom ten opzichte van een nieuw aangeplante boom die tientallen jaren nodig heeft om tot volwassenheid te groeien. Van CO2-neutraal produceren is dus alleen op papier sprake, maar niet in de praktijk.

Aangezien het verbranden van houtige biomassa voor energie in de relevante tijdsbestekken niet CO2-neutraal is, zal BECCS (biomassa in combinatie met koolostofopslag) de emissies niet koolstofnegatief maken. Naast de schoorsteenemissies zijn er verschillende categorieën van extra emissies van de oogst, het transport en de verwerkingsemissies. Dan is er nog de achtergebleven verwijdering van kooldioxide als de geoogste bomen waren blijven groeien. Deze emissies kunnen niet worden opgevangen. Daarom leidt BECCS in de praktijk niet tot negatieve emissies.

Indiener vindt het belangrijk om nu duidelijk te zijn over de lange termijnplannen en dus nu in de wet vast te leggen dat we na sluiting van kolencentrales (2025 voor de Amercentrale en 2030 voor de overgebleven drie kolencentrales) geen biomassa zullen verstoken in deze centrales.

Teunissen