Kamerstuk 36194-13

Amendement van de leden Van der Staaij en Pouw-Verweij over het vervallen van de aanwijzingsbevoegdheid voor besloten plaatsen

Dossier: Wijziging van de Wet publieke gezondheid in verband met de bestrijding van een epidemie van infectieziekten behorend tot groep A1, of een directe dreiging daarvan


23,3 %
76,7 %

SP

SGP

Volt

Fractie Den Haan

PvdD

BBB

VVD

FVD

PvdA

D66

CDA

JA21

DENK

Groep Van Haga

GL

Omtzigt

BIJ1

CU

PVV


Nr. 13 AMENDEMENT VAN DE LEDEN VAN DER STAAIJ EN POUW-VERWEIJ

Ontvangen 9 december 2022

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

In artikel I, onderdeel B, onder 2, vervalt in het voorgestelde vierde lid «58k, tweede tot en met vierde lid,».

II

In artikel I, onderdeel H, vervalt in het voorgestelde artikel 58a, eerste lid, in de begripsomschrijving van plaats in gebruik ten behoeve van een verkiezing «of 58k, vijfde lid,».

III

In artikel I, onderdeel H, vervallen in het voorgestelde artikel 58k het tweede tot en met het vijfde lid alsmede de aanduiding «1.» voor het eerste lid.

IV

In artikel I, onderdeel H, wordt het voorgestelde artikel 58z als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid, onder b, vervalt «58k, tweede lid, eerste zin, en – indien het een bevel van Onze Minister betreft – vierde lid, eerste zin,».

2. In het derde lid, onder a, vervalt «58k, tweede lid, tweede zin, en – indien het een bevel van de burgemeester dan wel de voorzitter van de veiligheidsregio betreft – vierde lid, eerste zin,».

V

In artikel I, onderdeel K, vervalt in het voorgestelde artikel 68bis, eerste lid, onder b, «58k, tweede lid,».

Toelichting

Dit amendement strekt ertoe dat de aanwijzingsbevoegdheid voor besloten plaatsen, zoals bedrijven, verenigingsgebouwen en kerken, komt te vervallen. De zorgplicht voor besloten plaatsen blijft echter behouden. De indieners willen met dit amendement bewust de eigen verantwoordelijkheid van beheerders van instellingen (zoals bedrijven, verenigingsgebouwen en kerken) meer onderstrepen.

Van der Staaij Pouw-Verweij