Gepubliceerd: 31 augustus 2022
Indiener(s): Hanke Bruins Slot (minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36183-3.html
ID: 36183-3

Nr. 3 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES EN VOOR VOLKSHUISVESTING EN RUIMTELIJKE ORDENING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 31 augustus 2022

In de brief van de Minister van Justitie en Veiligheid aan uw Kamer op 26 augustus bent u geïnformeerd over de kabinetsbesluitvorming over de opvangcrisis.

De budgettaire gevolgen van de maatregelen uit deze brief zullen in de begroting van 2023 worden verwerkt. Een deel van de uitgaven en verplichtingen zullen echter al dit jaar moeten worden aangegaan. Hiervoor zal zo snel mogelijk een incidentele suppletoire begrotingswet aan u worden voorgelegd (Kamerstuk 36 183).

Normaliter wordt nieuw beleid pas in uitvoering genomen nadat de Staten-Generaal de begrotingswet heeft geautoriseerd. Het kabinet wil echter zo spoedig mogelijk al starten met de uitvoering van het maatregelenpakket waarbij onder andere sneller extra flexwoningen gerealiseerd moet worden om de asielopvang op zo kort mogelijke termijn te ontlasten. Daarom acht het kabinet het noodzakelijk en in het belang van het Rijk om na het indienen van de incidentele suppletoire begroting – vooruitlopend op formele autorisatie door beide Kamers – uitvoering te geven aan het besluit en de incidentele suppletoire begroting.

Met het voorgaande wordt gehandeld conform artikel 2.27, tweede lid, van de Comptabiliteitswet 2016. De uiteindelijke besluitvorming en uitwerking van de financiële herplaatsingsgarantie voor projecten met verplaatsbare flexwoningen zal plaatsvinden conform het beleidskader risicoregelingen.

Afhankelijk van de vormgeving van de financiële herplaatsingsgarantie voor flexwoningen is er een restrisico, nadat het budget is uitgeput, in het geval er aanspraak wordt gemaakt op de garantie. Bij een dergelijke vormgeving zal de uitwerking van de financiële herplaatsingsgarantie en uiteindelijke besluitvorming daarover plaatsvinden conform het beleidskader risicoregelingen.

Afspraak is dat er voor een restrisico een evenwichtige verdeling komt tussen rijksoverheid en andere betrokken partijen.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, H.G.J. Bruins Slot

De Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, H.M. de Jonge