Gepubliceerd: 31 augustus 2022
Indiener(s): Sigrid Kaag (viceminister-president , minister financiën) (D66)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36182-6.html
ID: 36182-6

Nr. 6 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 31 augustus 2022

Met deze brief informeer ik uw Kamer over het voorgenomen besluit van het kabinet om een bilaterale lening van EUR 200 mln. aan Oekraïne te verstrekken via een speciale kredietlijn van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). U bent hierover geïnformeerd door het kabinet op 1 juli 20221. De budgettaire verwerking vindt u in de incidentele suppletoire begroting van Financiën die apart naar uw Kamers wordt verzonden (Kamerstuk 36 182).

Het kabinet is solidair met Oekraïne en veroordeelt de Russische aanvalsoorlog in Oekraïne met de sterkst mogelijke bewoordingen. Het waarborgen van de veiligheid van de Oekraïense bevolking en het beëindigen van de oorlog de hoogste prioriteit. Daarnaast erkent het kabinet de financiële noden van de Oekraïense overheid op korte termijn en is het van groot belang dat het land macro-economisch niet verder destabiliseert.

De Russische aanvalsoorlog in Oekraïne heeft de toegang tot financiële markten voor Oekraïne ernstig bemoeilijkt. Volgens recente cijfers van het IMF heeft Oekraïne een aanzienlijk financieringsgat van ca. 5 miljard dollar per maand. Oekraïne heeft daarom aangegeven zo snel mogelijk financiële steun nodig te hebben, omdat al verleende steun door andere landen en de internationale financiële instellingen onvoldoende is om het financieringstekort te dekken.

Eerder heeft Nederland een financiële bijdrage van 100 miljoen euro gedaan voor begrotingssteun via een garantie aan de Wereldbank2. Gezien het aanzienlijke financieringstekort van Oekraïne ligt een aanvullende bilaterale lening van 200 miljoen euro aan begrotingssteun aan Oekraïne voor. Deze lening zal een bijdrage leveren aan Oekraïense inspanningen om de dagelijkse uitgaven te financieren en daarmee de economie draaiende te houden.

De lening zal via een speciale kredietlijn van het IMF worden verstrekt: de IMF Multi-Donor Administered Account. Via deze kredietlijn kunnen landen bilaterale steun aan Oekraïne verstrekken. Het voordeel van deze kredietlijn is dat het IMF al over geverifieerde betalingsinfrastructuur beschikt om deze betalingen snel uit te kunnen keren. Hierdoor heeft Oekraïne op een snelle en doelmatige manier toegang tot bilaterale leningen en schenkingen. Bijgevoegd vindt u het ingevulde toetsingskader risicoregelingen voor deze lening.

De situatie in Oekraïne vraagt om snel handelen en ik zou uw Kamer willen verzoeken om indien mogelijk deze ISB spoedig in behandeling te nemen. Na goedkeuring door uw Kamers zal het bedrag zo snel mogelijk aan de kredietlijn van het IMF worden overgemaakt.

De Minister van Financiën, S.A.M. Kaag