Gepubliceerd: 5 juli 2022
Indiener(s): Franc Weerwind (minister zonder portefeuille justitie en veiligheid) (D66)
Onderwerpen: burgerlijk recht recht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36163-2.html
ID: 36163-2

Nr. 2 VOORSTEL VAN WET

ARTIKEL I

Aan artikel 18a van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 3. In afwijking van lid 2 wordt, voor zover het een consumentenkoop betreft van een levend dier, vermoed dat dit bij aflevering niet aan de overeenkomst beantwoordt, indien de afwijking van hetgeen is overeengekomen zich binnen zes maanden na aflevering openbaart, tenzij de verkoper anders aantoont of de aard van het dier of de aard van de afwijking zich daartegen verzet.

ARTIKEL II

Artikel 196a van de Overgangswet nieuw Burgerlijk Wetboek wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de huidige tekst wordt de aanduiding «1.» geplaatst.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. De wijziging in titel 1 van Boek 7 door de Aanpassingswet bewijslasttermijn consumentenkoop levende dieren is van toepassing op een consumentenkoop van een levend dier die vóór inwerkingtreding van die wet is gesloten, met dien verstande dat de termijn van omkering van de bewijslast die voor het moment van inwerkingtreding van die wet reeds is aangevangen en op grond van het voordien geldende recht langer is dan de in die wet bepaalde termijn van zes maanden, eerst eindigt op het moment van inwerkingtreding van die wet en van toepassing blijft op feiten die zich voor de inwerkingtreding van die wet hebben voorgedaan.

ARTIKEL III

De Autoriteit Consument en Markt blijft bevoegd om toe te zien op de naleving van en handhavend op te treden op grond van artikel 8.4 van de Wet handhaving consumentenbescherming en artikel 18a van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek zoals laatstgenoemd artikel luidde tot de datum van inwerkingtreding van deze wet, voor zover de overtreding voor de inwerkingtreding van deze wet heeft plaatsgevonden.

ARTIKEL IV

Deze wet treedt in werking op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip.

ARTIKEL V

Deze wet wordt aangehaald als: Aanpassingswet bewijslasttermijn consumentenkoop levende dieren

Lasten en bevelen dat deze in het Staatsblad zal worden geplaatst en dat alle ministeries, autoriteiten, colleges en ambtenaren wie zulks aangaat, aan de nauwkeurige uitvoering de hand zullen houden.

Gegeven

De Minister voor Rechtsbescherming,