Kamerstuk 36136-20

Gewijzigd amendement van het lid Hertzberger ter vervanging van nr. 12 over het behouden van de propedeutische fase voor voltijdopleidingen in het hoger beroepsonderwijs

Dossier: Wijziging van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek houdende de verankering van eenheden van leeruitkomsten in die wet (Wet leeruitkomsten hoger onderwijs)

Gepubliceerd: 11 maart 2024
Indiener(s): Rosanne Hertzberger (VVD)
Onderwerpen: hoger onderwijs onderwijs en wetenschap
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36136-20.html
ID: 36136-20
Origineel: 36136-12

98,0 %
2,0 %

CU

SGP

JA21

NSC

PVV

CDA

PvdD

DENK

D66

SP

Volt

GroenLinks-PvdA

FVD

BBB

VVD


Nr. 20 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID HERTZBERGER TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 12

Ontvangen 11 maart 2024

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel D, onder 2, wordt in het voorgestelde derde lid voor «bacheloropleiding» ingevoegd «deeltijdse of duale».

Toelichting

Het wetsvoorstel leeruitkomsten maakt het mogelijk dat opleidingen in het hoger beroepsonderwijs die geheel bestaan uit eenheden van leeruitkomsten, ervoor kunnen kiezen geen propedeutische fase in te stellen. Dit amendement beperkt deze mogelijkheid zodat alleen deeltijdse en duale opleidingen in het hoger beroepsonderwijs nog van deze mogelijkheid gebruik kunnen maken om geen propedeutische fase in te stellen. Dat betekent dat voor de voltijds opleidingen die gebruik kunnen maken van leeruitkomsten (dat zijn de voltijdsopleidingen met een substantiële praktijkcomponent) met dit amendement deze mogelijkheid van het weglaten van de propedeutische fase komt te vervallen.

Indiener beoogt de belangrijke functie die een propedeuse heeft voor studenten te behouden ook in voltijdsopleidingen die bestaan uit leeruitkomsten. De propedeuse behoudt in deze opleidingen zijn belangrijke rol voor de doorstroom naar het wetenschappelijk onderwijs, zoals ook tijdens de consultatieronde van deze wet werd benadrukt door het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Daarnaast dient de propedeuse-fase ook ter oriëntatie en selectie van studenten. Het stelt namelijk zowel de student als de instelling in staat om te onderzoeken of de opleiding past op het gebied van de inhoud en wat betreft het niveau van de opleiding. Voor de doelgroep van de duale en deeltijdopleidingen is deze propedeutische fase van minder belang.

Hertzberger