Kamerstuk 36136-12

Subamendement van het lid Hertzberger over een aanvulling op het amendement Krul (stuk nr. 11) met betrekking tot de propedeutische fase

Dossier: Wijziging van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek houdende de verankering van eenheden van leeruitkomsten in die wet (Wet leeruitkomsten hoger onderwijs)

Gepubliceerd: 1 maart 2024
Indiener(s): Rosanne Hertzberger (VVD)
Onderwerpen: hoger onderwijs onderwijs en wetenschap
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36136-12.html
ID: 36136-12
Wijzigingen: 36136-20

Nr. 12 SUBAMENDEMENT VAN HET LID HERTZBERGER

Ontvangen 1 maart 2024

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Aan het amendement van het lid Krul (stuk nr. 11) wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

III

In artikel I, onderdeel D, onder 3, wordt voor «bacheloropleiding» ingevoegd «deeltijdse of duale».

Toelichting

Dit amendement waarborgt de belangrijke functie die een propedeuse heeft voor studenten. Het wetsvoorstel geeft bacheloropleidingen binnen het hoger beroepsonderwijs de mogelijkheid om geen propedeutische fase in te stellen. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) geeft echter terecht aan dat de propedeuse voor studenten een belangrijke rol vervult in een mogelijke doorstroom naar wetenschappelijk onderwijs. Daarnaast vormt een propedeuse-fase ook een belangrijke functie in de oriëntatie en selectie van studenten. Het stelt namelijk zowel de student als de instelling in staat om te onderzoeken of de opleiding past op het gebied van de inhoud en wat betreft het niveau van de opleiding.

Voor duaal en deeltijdstudenten is de propedeutische fase minder passend. Echter, gezien het amendement Krul de wet leeruitkomsten wenst uit te breiden naar alle voltijdopleidingen in het hoger beroepsonderwijs, wil de indiener middels dit amendement dat de bepaling, die onderwijsinstellingen in het hoger beroepsonderwijs de mogelijkheid biedt tot het niet invoeren van een propedeutische fase, niet van toepassing is op die voltijdopleidingen.

Hertzberger