Kamerstuk 36136-10

Amendement van het lid Krul over ook voltijdsopleidingen binnen het hoger onderwijs met leeruitkomsten kunnen laten werken

Dossier: Wijziging van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek houdende de verankering van eenheden van leeruitkomsten in die wet (Wet leeruitkomsten hoger onderwijs)

Gepubliceerd: 27 februari 2024
Indiener(s): Harmen Krul (CDA)
Onderwerpen: hoger onderwijs onderwijs en wetenschap
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36136-10.html
ID: 36136-10
Wijzigingen: 36136-11

Nr. 10 AMENDEMENT VAN HET LID KRUL

Ontvangen 27 februari 2024

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In de beweegreden wordt «duale en deeltijdopleidingen» vervangen door «opleidingen».

II

In het met artikel I, onderdeel B, voorgestelde artikel 7.3, derde lid, wordt na «voltijdse opleidingen» ingevoegd «in het hoger beroepsonderwijs, dan wel voltijdse opleidingen in het wetenschappelijk onderwijs».

Toelichting

Door middel van dit amendement wil de indiener bewerkstelligen dat ook voltijdsopleidingen van hogescholen kunnen gaan werken met leeruitkomsten. De aanleiding hiervoor is drieledig. Als eerste maakt het de opleiding toegankelijker, bijvoorbeeld voor mensen die naast de studie ook tijd nodig hebben voor topsport, een eigen bedrijf, mantelzorg, of werk dat ze al doen in de sector waarvoor ze studeren. Ook zorgt het ervoor dat kennis en vaardigheden die mensen elders opdoen, gemakkelijker erkend en meegenomen kunnen worden. Dit zonder concessies te doen aan de eindtermen waar studenten aan moeten voldoen. Ten slotte zorgt het voor het tegengaan van administratieve lasten zodat hogescholen één onderwijs- en examenregeling op kunnen stellen, in plaats van twee indien de wet alleen van toepassing zou zijn op deeltijd en duale opleidingen.

Krul