Gepubliceerd: 25 mei 2022
Indiener(s): Kajsa Ollongren (minister defensie) (D66)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36120-K-2.html
ID: 36120-K-2

Nr. 2 MEMORIE VAN TOELICHTING

Vergaderjaar 2021‒2022

A. ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING BIJ HET WETSVOORSTEL

Artikel 1 

De begrotingsstaten die onderdeel zijn van de Rijksbegroting, worden op grond van artikel 2.3, eerste lid, van de Comptabiliteitswet 2016 elk afzonderlijk bij de wet vastgesteld en derhalve ook gewijzigd. Het onderhavige wetsvoorstel strekt ertoe om voor het jaar 2022 wijzigingen aan te brengen in de departementale begrotingsstaat van het van het Defensiematerieelbegrotingsfonds (K).

De in de begrotingsstaten opgenomen begrotingsartikelen worden in onderdeel B van deze memorie van toelichting toegelicht (de zgn. begrotingstoelichting).

De Minister van Defensie,K.H.Ollongren

B. BEGROTINGSTOELICHTING

1 Leeswijzer

De voorliggende eerste suppletoire begroting bevat de voorgestelde wijzigingen ten opzichte van de ontwerpbegroting 2022 van hoofdstuk K van de begroting van het Rijk.

In deze eerste suppletoire begroting van het Defensiematerieelbegrotingsfonds zijn de besluiten van het kabinet uit de Voorjaarsnota verwerkt. Deze suppletoire wet dient dan ook in samenhang te worden gezien met de Voorjaarsnota. Als gevolg hiervan wordt het Defensiematerieelbegrotingsfonds (DMF) 2022 met € 602 miljoen verhoogd tot € 5,99 miljard.

In paragraaf 2.1 wordt de cijfermatige aansluiting ten opzichte van de ontwerpbegroting uiteengezet. Vervolgens worden in paragraaf 2.2 de belangrijkste begrotingswijzigingen op deze begroting van het Defensiematerieelbegrotingsfonds vermeld, waarna deze in paragraaf 2.3, overzicht ontvangsten- en uitgavenmutaties, worden toegelicht. Afsluitend is in paragraaf 2.4 per artikel een tabel opgenomen met daarin de budgettaire gevolgen van beleid en de uitgaven- en ontvangstenmutaties. Per artikel worden de mutaties groter dan of gelijk aan onderstaande staffel op het niveau van de financiële instrumenten (en eventueel artikelonderdeel) toegelicht.

Omvang begrotingsartikel (stand ontwerpbegroting) in € miljoen

Beleidsmatige mutaties (ondergrens in € miljoen)

Technische mutaties (ondergrens in € miljoen)

< 50

1

2

=> 50 en < 200

2

4

=> 200 < 1000

5

10

=> 1000

10

20

De toelichtingen op de uitgaven gelden ook voor de verplichtingen. Alleen indien sprake is van een groot verschil van de verplichtingenmutaties ten opzichte van de uitgavenmutaties wordt dit verschil apart toegelicht. Deze verschillen ontstaan bijvoorbeeld doordat verplichtingen zijn aangegaan die niet tot een uitgavenmutatie leiden of door regelingen waarvoor de verplichtingen dit jaar worden aangegaan terwijl de uitgaven pas volgend jaar (of in de jaren daarna) plaatsvinden.

De eerste suppletoire begroting geeft een totaaloverzicht van financiële afwijkingen ten opzichte van het DMF en wordt tegelijk met de Voorjaarsnota ingediend en uiterlijk 1 juni gepubliceerd. Gelijktijdig met het departementeel jaarverslag - aangeboden op Verantwoordingsdag - is de afwijkingsrapportage van het Defensie Projecten Overzicht (DPO) aangeboden aan de Kamer. Met het DPO geeft Defensie halfjaarlijks een integraal inzicht aan de Kamer in de lopende Defensie Materieel Proces (DMP) projecten, waarbij afwijkingen op product, tijd en / of geld van projecten gelijk aan of groter dan € 25 miljoen worden toegelicht.

2 Het beleid

2.1 Voorstel van wet

Met het onderhavige wetsvoorstel wordt voorgesteld de uitgavenbegroting 2022 van het Defensiematerieelbegrotingsfonds (K) ten opzichte van de vastgestelde begroting met een bedrag van € 602,1 miljoen te verhogen en het ontvangstenbudget met € 912,5 miljoen te verhogen. Dit leidt voor het Defensiematerieelbegrotingsfonds tot een uitgavenbudget van € 5.989,2 miljoen en een ontvangstenbudget van € 6.299,6 miljoen. De begroting voor de in 2022 aan te gane verplichtingen stijgt met € 2.658,0 miljoen tot € 7.476,3 miljoen. De cijfermatige aansluiting ten opzichte van de ontwerpbegroting 2022 is als volgt:

Uitgaven (in duizend euro)

Stand vastgestelde begroting 2022

€ 5.387.062

Wijzigingen 1e suppletoire begroting 2022

€ 602.118

Stand begroting Defensie (K) in de voorjaarsnota 2022

€ 5.989.180

Ontvangsten (in duizend euro)

Stand vastgestelde begroting 2022

€ 5.387.062

Wijzigingen 1e suppletoire begroting 2022

€ 912.485

Stand begroting Defensie (K) in de voorjaarsnota 2022

€ 6.299.547

2.2 Belangrijkste begrotingswijzigingen

Coalitieakkoord 2021-2025

De krijgsmacht staat in dienst van Nederland om onze vrijheid, veiligheid en welvaart te beschermen. De diversiteit en complexiteit van dreigingen maakt duidelijk dat de krijgsmacht in uiteenlopende scenario’s snel en daadkrachtig moet kunnen worden ingezet, vaak op meerdere plekken tegelijk, als onderdeel van internationale samenwerkingsverbanden en onder wisselende omstandigheden. We kunnen ons niet slechts op één bepaalde dreiging of één bepaald soort optreden richten. Door extra middelen beschikbaar te stellen kiest het kabinet voor het bouwen aan een toekomstbestendige krijgsmacht. Het kabinet investeert deze kabinetsperiode €10,7 miljard in onderhoud en intensivering van de defensie uitgaven en structureel trekt het kabinet €3 miljard uit.

Met de besluitvorming over de Voorjaarsnota 2022 heeft het kabinet besloten om aanvullend te investeren in Defensie. Het kabinet geeft hiermee invulling aan de motie Sjoerdsma c.s., waarin onder andere wordt verzocht om nog tijdens deze kabinetsperiode extra in Defensie te investeren. Het kabinet verhoogt de defensieuitgaven structureel met 2,2 miljard euro. Als onderdeel hiervan worden bestaande Rijksuitgaven voor 200 miljoen euro structureel als Defensie-uitgaven toegerekend aan de NAVO-norm, in aanvulling op de huidige toerekening. Met het aanvullend budget en de toerekening voldoet Nederland in 2024-2025 aan de NAVO-norm van 2%. Na 2025 zakt dit percentage terug tot onder de norm van 2%. De aanvullende investeringen worden verwerkt in de Defensiebegrotingen voor 2023, die op Prinsjesdag aankomende september worden gepresenteerd. Het aanvullend budget wordt samen het budget uit het coalitieakkoord verwerkt in de Defensienota.

We versterken onze krijgsmacht en verhogen de uitgaven richting de drie hoofdtaken en internationale verplichtingen. Hiermee wordt de basis van de krijgsmacht versterkt. Daarmee worden de gereedheid, inzetbaarheid en wendbaarheid zo snel mogelijk verhoogd. Concreet betekent dit een verdere versteviging van de bedrijfsvoering en versterking van de operationele ondersteuning van de gevechtseenheden, zoals:

  • Ophoging van de inzetvoorraden;

  • Versterking van de luchttransportcapaciteit;

  • Versterking van de geneeskundige keten;

  • Uitbreiding van vuursteuncapaciteiten;

  • Uitbreiding van de capaciteiten voor intelligence, surveillance en reconnaissance (ISR);

  • Verbeteren van de arbeidsvoorwaarden van het personeel. Daarnaast investeert Defensie in modern materieel (inclusief digitalisering, innovatie en benodigde nieuwe capaciteiten).

Naast het fundament wordt de gevechtskracht versterkt. De nadruk hierbij ligt op het multidomein optreden: het gezamenlijk bereiken van effecten. Zo wordt de geïntegreerde lucht- en raketverdediging versterkt, met uitbreiding van de grondgebonden luchtverdediging en het aantal jachtvliegtuigen, evenals aanschaf van langeafstand- en precisiewapens, die ook vanaf fregatten en onderzeeboten kunnen worden ingezet. Om snel te kunnen reageren op crisissituaties, worden de special operations forces van de marine en landmacht versterkt met ondersteunende eenheden en middelen, zoals speciale helikopters. Bovendien breidt Defensie capaciteiten uit die een bijdrage leveren aan de nationale veiligheid, waaronder de bescherming van vitale infrastructuur en processen.

De middelen vanuit het Coalitieakkoord worden met deze suppletoire begroting vanuit de Aanvullende Post (AP) overgemaakt naar de Defensiebegroting. Uitzondering hierop zijn de middelen voor vastgoed. Deze middelen zullen volgen na nadere uitwerking van de planning in de komende periode. Ook blijft een deel (€ 165 miljoen) van de middelen voor arbeidsvoorwaarden staan op de AP en schuift door van 2022 naar 2023.

De toelichting voor de jaren 2023 en verder op de middelen die defensie uit het CA ontvangt volgt eerst in de komende defensienota en daarna in de ontwerpbegroting 2023. De middelen die reeds in 2022 aan de begroting worden toegevoegd worden in deze suppletoire begroting reeds toegelicht. Dit betreft voor het CA voornamelijk het geld dat defensie ontvangt voor het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden. De toelichting in deze suppletoire begroting is enkel op 2022 gericht.

Andere belangrijke begrotingswijzigingen

Naast de toevoeging vanuit het Coalitieakkoord wordt met deze eerste suppletoire begroting de prijsbijstelling en de eindejaarsmarge ter hoogte van respectievelijk € 104,9 en € 577,4 miljoen aan de begroting toegevoegd. De prijsbijstelling is reeds met deze suppletoire begroting verdeeld over de prijsgevoelige onderdelen van het DMF. Daarnaast wordt in deze suppletoire begroting het actualiseren van het Defensie Lifecycle Plan verwerkt. Met deze actualisatie zijn de projecten op basis van de meest actuele ramingen in het juiste kasritme gezet.

2.3 Ontvangsten- en uitgavenmutaties

Belangrijkste suppletoire mutaties 2022 (Eerste suppletoire begroting) (bedragen x € 1.000)

Toelichting

Omschrijving

Artikelen

Totaal

 

Begroting 2022 (incl. NvW, ISB, moties en amendementen)

 

5.387.062

    
 

Belangrijkste suppletoire mutaties

  
    

1

Prijsbijstelling DMF

1,2,3,4,5,6,7,8

265.086

2

Eindejaarsmarge DMF

1,2,3,4,5,6

577.406

3

Kasschuif IT

6

‒ 169.000

4

Kasschuif vastgoed

5

‒ 80.000

5

Kasschuif n.a.v. meerjarig munitieplan voor opleiding en training

1

‒ 61.369

6

Valuta

1

51.452

7

Interdepartementale budgetoverhevelingen

1,2,3,4,6,7,8

‒ 1.451

    
 

Overige mutaties

 

18.543

 

Stand 1e suppletoire begroting 2022

 

5.989.180

Toelichting belangrijkste mutaties

1. Prijsbijstelling DMF

De prijsbijstelling tranche 2022 voor het DMF van € 165,1 miljoen is toegevoegd aan de Defensiebegroting, waarna de toewijzing naar de diverse artikelen van het DMF heeft plaatsgevonden.

2. Eindejaarsmarge DMF

Dit betreft de toevoeging van de eindejaarsmarge 2021 van € 166,5 miljoen aan het DMF.

3. Kasschuif IT

Dit betreft een kasschuif voor investeringen in IT. Met deze kasschuif worden middelen vanuit 2022 naar latere jaren geschoven waardoor het kasritme in lijn gebracht wordt met de verwachte uitgaven.

4. Kasschuif vastgoed

Dit betreft een kasschuif voor investeringen in vastgoed. Met deze kasschuif worden middelen vanuit 2022 naar latere jaren geschoven waardoor het kasritme in lijn gebracht wordt met de verwachte uitgaven. Dit heeft geen betrekking op de middelen uit het Coalitieakkoord.

5. Kasschuif n.a.v. meerjarig munitieplan voor opleiding en training

Dit betreft o.a. een kasschuif ten behoeve van de aanschaf van munitie. De middelen worden vanuit 2022 en vanuit de jaren 2027 en 2028 naar de jaren 2023 t/m 2026 geschoven. Deze aanschaf staat los van de aanschaf van munitie waarvoor de eerste incidentele suppletoire begroting is ingediend (kamerstuk 36 092)

6. Valuta

Jaarlijks worden op basis van het CEP de effecten van de wisselkoersmutaties verwerkt op de begroting van Defensie. De meevaller die op basis van het CEP optreedt, komt ten gunste van het rijksbrede saldo.

7. Interdepartementale budgetoverhevelingen

Een aantal ministeries heeft budget overgeheveld naar Defensie voor het uitvoeren van activiteiten. Een deel daarvan is toegevoegd aan DMF. Het betreft onder meer € 4,4 miljoen van Buitenlandse Zaken ten behoeve van bescherming van diplomaten en ambassades door de BSB. Daarnaast is er vanuit het DMF € 6,0 miljoen bokgedragem aam I&W ten behoeve van het SAR contract voor de tweede helft 2022.

Per saldo daalt de begroting van het DMF als gevolg van de interdepartementale budgetoverhevelingen met € 1,5 miljoen.

2.4 Budgettaire gevolgen van beleid

Beleidsartikel 1 Defensiebreed Materieel
Artikel 1 Defensiebreed Materieel (bedragen x € 1.000)
          

Omschrijving

Ontwerpbegroting 2022 (1)

Mutaties via NvW, ISB, moties en amendementen (2)

Vastgestelde begroting 2022 (3)=(1)+(2)

Mutaties 1e suppletoire begroting (4)

Stand 1e suppletoire begroting (5)=(3)+(4)

Mutatie 2023

Mutatie 2024

Mutatie 2025

Mutatie 2026

          

Verplichtingen

922.760

59.100

981.860

305.795

1.287.655

10.747

204.686

511.582

436.831

          

Uitgaven

983.034

0

983.034

240.429

1.223.463

288.872

522.750

568.652

502.371

waarvan juridisch verplicht

65,7%

   

77,3%

    
          

Verwerving

         

Opdrachten

791.035

0

791.035

232.111

1.023.146

366.294

471.524

722.066

582.545

Verwerving: voorbereidingsfase

52.116

0

52.116

‒ 7.350

44.766

209.199

437.018

614.121

662.897

Verwerving: onderzoeksfase

0

0

0

3.185

3.185

0

‒ 14.010

‒ 70.232

‒ 93.679

Verwerving: realisatie

738.919

0

738.919

236.276

975.195

157.095

48.516

178.177

13.327

          

Instandhouding

         

Opdrachten

399.167

0

399.167

‒ 59.523

339.644

1.834

38.456

68.506

27.326

Instandhouding Materieel

399.167

0

399.167

‒ 59.523

339.644

1.834

38.456

68.506

27.326

          

Kennis en Innovatie

         

Bekostiging

32.794

0

32.794

4.593

37.387

65.998

74.998

83.498

84.998

Bijdrage grote onderzoeksfaciliteiten

2.521

0

2.521

‒ 757

1.764

30.998

39.998

48.498

49.998

Technologieontwikkeling

23.716

0

23.716

‒ 5.201

18.515

15.000

15.000

15.000

15.000

Kennisgebruik

3.072

0

3.072

6.775

9.847

Kort Cyclische Innovatie

3.485

0

3.485

3.776

7.261

20.000

20.000

20.000

20.000

          

Onzekerheidsreservering

3.735

0

3.735

19.348

23.083

‒ 400

0

0

400

          

Over-/ onderprogrammering

‒ 243.697

0

‒ 243.697

43.900

‒ 199.797

‒ 144.854

‒ 62.228

‒ 305.418

‒ 192.898

          
          

Ontvangsten

62.198

0

62.198

19.748

81.946

480

480

480

480

Overige ontvangsten materieel

62.198

0

62.198

19.748

81.946

480

480

480

480

Voor dit artikel worden mutaties met een grootte van € 5,0 miljoen of meer toegelicht.

Toelichting op de verplichtingen

De verplichtingen voor Defensiebreed materieel zijn met € 305,8 miljoen naar boven bijgesteld. Dit is een gevolg van het actualiseren van het Defensie Lifecycle Plan. Dit is bijvoorbeeld gebeurd bij het project Verbeterd Operationeel Soldaat Systeem (VOSS) voor een bedrag van € 21,9 miljoen. Verder is in 2022 een meerjarig munitieplan opgeleverd waarmee het extra budget meerjarig, rekening houdend met besteltermijnen en levertijden, in de begroting wordt opgenomen. Aanvullend op de incidentele suppletoire begroting (kamerstuk 36 092) is het verplichtingenbudget voor munitie daardoor in 2022 met € 96,4 miljoen verhoogd.

Toelichting op de uitgaven

Verwerving: voorbereidingsfaseDe voorbereidingsfase van Defensiebreed materieel is met € 7,4 miljoen naar beneden bijgesteld na herschikkingen in het Defensie Lifecycle Plan.

Verwerving: realisatie

De realisatiefase van Defensiebreed materieel is met € 236,3 miljoen naar boven bijgesteld. Dit is enerzijds een gevolg van het administratief verwerken van over- en onderrealisatie uit 2021. Anderzijds is dit een gevolg van het verwerken van herfaseringen uit het Defensie Lifecycle Plan waarmee alle projecten weer in het juiste kasritme zijn gezet. Het betreft hier onder andere de projecten «Defensiebrede Vervanging Operationele Wielvoertuigen (DVOW)» (+ € 15,4 miljoen), «Verbeterd Operationele Soldaat Systeem (VOSS)» (+ € 16,3 miljoen) en «BKI Conventionele Munitie» (+ € 22,7 miljoen), die als gevolg van COVID-19 afgelopen jaar veel last hebben gehad van vertraagde leveringen en betalingen. Het project "Defensie Beveiliging- en Bewakingssysteem» (+€ 33,5 miljoen) heeft in 2021 vertraging opgelopen in de verdere ontwikkeling waardoor vervolgstappen nog niet gezet konden worden. Verder betreft het «DOSCO Transport» (+ € 21,6 miljoen), «Verwerving HV-brillen» (+ € 16,2 miljoen), «MILSATCOM» (+ € 11,1 miljoen), «Counter Unmanned Aerial Systems (UAS)» (+ € 24,7 miljoen), en een aantal projecten waarvan de afwijking kleiner is dan € 10,0 miljoen.

Verder is het budget in 2022 met € 26,5 miljoen opgehoogd. Dit mede als gevolg van de uitwerking van motie Hermans (€ 9,0 miljoen). Daarnaast hebben de afgelopen twee jaar meerdere kleinere investeringen vertraging opgelopen, mede als gevolg van corona. Deze investeringen zijn doorgeschoven naar 2022 (€ 17,5 miljoen).

Instandhouding Materieel

Het budget voor de instandhouding van Defensiebreed materieel is met € 59,5 miljoen verlaagd. Bij NvW is o.a. structureel € 60 miljoen toegevoegd aan het munitiebudget om de geoefendheid te vergroten. In 2022 is er een meerjarig munitieplan opgeleverd waarmee dit extra budget meerjarig, rekening houdend met besteltermijnen en levertijden, in de begroting wordt opgenomen. Dit bedrag wordt daarop zodanig aangepast dat de geraamde uitgaven die volgen uit het meerjarig munitieplan aansluiten bij het budget. Als gevolg hiervan is in 2022 het munitiebudget verlaagd met een bedrag van € 61,4 miljoen. Dit komt in latere jaren beschikbaar.

Onzekerheidsreservering

De onzekerheidsreservering is bedoeld om meerkosten te dekken voor onzekerheden die buiten de invloedsfeer van defensie liggen. Voor materieel is de onzekerheidsresevering bedoeld voor het dekken van risico’s bij internationale samenwerking, wanneer een reële kans bestaat dat de situatie leidt tot extra kosten. Periodiek wordt gekeken of daadwerkelijk gebruik gemaakt moet worden van deze reservering. In 2021 bleek er minder budget nodig te zijn waardoor de onderrealisatie uit dat jaar is doorgeboekt naar 2022. Meerjarig zal het budget herfaseerd worden bij de ontwerpbegroting 2023.

Over- en onderprogrammering

Als gevolg van diverse aanpassingen in de budgetten van de Defensiebrede projecten die binnen dit artikel hebben plaatsgevonden, is de overprogrammering op Defensiebreed materieel met € 43,9 miljoen verlaagd. In 2021 bleek er minder budget nodig te zijn waardoor de onderrealisatie uit dat jaar is doorgeboekt naar 2022. Meerjarig zal het budget hergefaseerd worden bij de ontwerpbegroting 2023.

Toelichting op de ontvangsten

De ontvangsten stijgen met € 19,7 miljoen. Dit is een gevolg van het administratief verwerken van de niet gerealiseerde ontvangsten in 2021. De begroting wordt opgesteld aan de hand van diverse verwachte ontvangsten. Het toegevoegde budget bestaat uit meerdere kleine ontvangsafwijkingen. Hierbij gaat het om vertraagde ontvangsten maar ook lagere of hogere ontvangsten ten opzichte van de geprognotiseerde bedragen. Aan het einde van het jaar wordt de begroting bijgesteld aan de hand van de laatste inzichten en gerealiseerde cijfers.

Beleidsartikel 2 Maritiem Materieel
Artikel 2 Maritiem Materieel (bedragen x € 1.000)

Omschrijving

Ontwerpbegroting 2022 (1)

Mutaties via NvW, ISB, moties en amendementen (2)

Vastgestelde begroting 2022 (3)=(1)+(2)

Mutaties 1e suppletoire begroting (4)

Stand 1e suppletoire begroting (5)=(3)+(4)

Mutatie 2023

Mutatie 2024

Mutatie 2025

Mutatie 2026

          

Verplichtingen

439.731

40.000

479.731

447.053

926.784

3.581.137

115.850

244.510

791.789

          

Uitgaven

576.381

40.000

616.381

155.343

771.724

5.065

54.445

47.674

351.452

waarvan juridisch verplicht

65,1%

   

79,3%

    
          

Verwerving

         

Opdrachten

621.452

0

621.452

138.762

760.214

73.011

104.812

180.399

316.374

Verwerving: voorbereidingsfase

45.611

0

45.611

‒ 18.971

26.640

19.965

13.136

35.187

341.166

Verwerving: onderzoeksfase

68701

0

68.701

‒ 6.360

62.341

40.536

79.897

104.967

‒ 81.994

Verwerving: realisatie

507.140

0

507.140

164.093

671.233

12.510

11.779

40.245

57.202

          

Instandhouding

         

Opdrachten

138.525

40.000

178.525

43.353

221.878

506

10.638

24.659

37.591

Instandhouding Materieel

138.525

40.000

178.525

43.353

221.878

506

10.638

24.659

37.591

          

Over-/ onderprogrammering

‒ 183.596

0

‒ 183.596

‒ 26.772

‒ 210.368

‒ 68.452

‒ 61.005

‒ 157.384

‒ 2.513

          
          

Ontvangsten

9.684

0

9.684

11.816

21.500

0

0

0

0

Overige ontvangsten materieel

9.684

0

9.684

11.816

21.500

0

0

0

0

Voor dit artikel worden mutaties met een grootte van € 5,0 miljoen of meer toegelicht.

Toelichting op de verplichtingen

De verplichtingen voor maritiem materieel zijn met € 447,1 miljoen naar boven bijgesteld. Dit is een gevolg van het actualiseren van het Defensie Lifecycle Plan aan de hand van de over- en onderrealisatie in 2021. Dit is o.a. gebeurd bij het project Vervanging Onderzeeboten (Commerciel vertrouwelijk) waarbij € 100,0 ‒ € 250,0 miljoen vanuit 2021 aan het budget van 2022 is toegevoegd door vertragingen in het proces. Het gros van de verplichtingen voor de onderzeeboot zal pas in 2023 of later worden aangegaan. Daarnaast zijn bij het project Vervanging maritiem Surface-to surface missile (€ 159,2 miljoen) en het project Vervanging mijnenbestrijdingscapaciteit (€ -64,9 miljoen) ook de faseringen bijgesteld.

Toelichting op de uitgaven

Verwerving: voorbereidingsfase

De onderzoeksfase van maritiem materieel is met € 19,0 miljoen verlaagd. Dit is onder andere te verklaren door een herfasering van de kasreeksen van de projecten Beach Armoured Recovery Vehicle (BARV) en Future Littoral All Terrain Mobility Band Vagn (FLATM BV).

Verwerving: onderzoeksfase

De realisatie van de uitgaven voor verwerving in onderzoek van Defensiebreed materieel is € 6,4 miljoen lager dan begroot in de ontwerpbegroting. Een belangrijke oorzaak hiervoor is het vertragen van de planning van de onderzeeboten. Over de voortgang van de Vervanging van de onderzeeboten is de Tweede Kamer op 27 oktober 2021 met de brief X-34 225 nr. 34 geïnformeerd. Het resterende deel zijn relatief kleine afwijkingen bij diverse projecten.

Verwerving: realisatiefase

De realisatiefase van maritiem materieel is met € 164,1 miljoen verhoogd. Dit is enerzijds een gevolg van het adminstratief verwerken van over- en onderrealisatie uit 2021 (€ 43,8 miljoen). Anderzijds is dit een gevolg van het verwerken van herfaseringen uit het Defensie Lifecycle Plan. Het betreft hier onder andere het project «Combat Support Ship (CSS)» (+ € 25,0 miljoen) dat bijgesteld moest worden door een in 2021 geconstateerde afwijking in de fasering en hoogtes van (deel)betalingen tussen Defensie en Damen Schelde Naval Shipbuilding. Bij het project «Instandhouding Luchtverdediging en Commando Fregatten (LCF)» (+ € 14,3 miljoen) is de herfasering het gevolg van het instandhoudingsprogramma dat van 2021 is doorgeschoven naar dit jaar. Tot slot betreft het ook het project «Mid Life Update Zr.Ms. Johan de Witt (+19,8 miljoen)» en een groot aantal projecten waarvan de afwijking kleiner dan € 10 miljoen is.

Instandhouding

Het budget voor de instandhouding van materieel is per saldo gestegen met € 43,4 miljoen. Dit wordt met name veroorzaakt door een onderrealisatie op het betreffende budget in 2021, wat toegevoegd is aan het budget voor 2022 (€ 33,9 miljoen). Daarnaast is er voor € 9,1 miljoen aan prijsbijstelling aan het budget toegevoegd.

Over- en onderprogrammering

Als gevolg van alle aanpassingen die binnen dit artikel hebben plaatsgevonden, is de overprogrammering op maritiem materieel met € 26,8 miljoen verhoogd. In 2021 bleek er minder budget nodig te zijn waardoor de onderrealisatie uit dat jaar is doorgeboekt naar 2022. Meerjarig zal het budget herfaseerd worden bij de ontwerpbegroting 2023.

Toelichting op de ontvangsten

Het ontvangstenbudget is met € 12 miljoen naar boven bijgesteld in verband met verwachte extra incidentele ontvangsten. Een groot deel hiervan komt voort uit werkzaamheden aan de Portugese M-fregatten.

Beleidsartikel 3 Land Materieel
Artikel 3 Land Materieel (bedragen x € 1.000)

Omschrijving

Ontwerpbegroting 2022 (1)

Mutaties via NvW, ISB, moties en amendementen (2)

Vastgestelde begroting 2022 (3)=(1)+(2)

Mutaties 1e suppletoire begroting (4)

Stand 1e suppletoire begroting (5)=(3)+(4)

Mutatie 2023

Mutatie 2024

Mutatie 2025

Mutatie 2026

          

Verplichtingen

546.506

332.600

879.106

296.529

1.175.635

239.549

197.497

235.101

145.244

          

Uitgaven

666.136

48.800

714.936

76.796

791.732

80.933

325.873

436.797

402.650

waarvan juridisch verplicht

55,8%

   

79,6%

    
          

Verwerving

         

Opdrachten

587.824

8.800

596.624

21.240

617.864

112.206

262.925

411.193

450.036

Verwerving: voorbereidingsfase

5.689

0

5.689

2.344

8.033

41.117

189.331

367.470

407.420

Verwerving: onderzoeksfase

11.052

0

11.052

‒ 4.300

6.752

‒ 11.700

0

‒ 20.758

‒ 23.268

Verwerving: realisatie

571.083

8.800

579.883

23.196

603.079

82.789

73.594

64.481

65.884

          

Instandhouding

         

Opdrachten

251.974

40.000

291.974

56.350

348.324

33.441

52.681

73.534

74.669

Instandhouding Materieel

251.974

40.000

291.974

56.350

348.324

33.441

52.681

73.534

74.669

          

Over-/ onderprogrammering

‒ 173.662

0

‒ 173.662

‒ 794

‒ 174.456

‒ 64.714

10.267

‒ 47.930

‒ 122.055

          
          

Ontvangsten

2.500

0

2.500

0

2.500

0

0

0

0

Overige ontvangsten materieel

2.500

0

2.500

0

2.500

0

0

0

0

Voor dit artikel worden mutaties met een grootte van € 5,0 miljoen of meer toegelicht.

Toelichting op de verplichtingen De verplichtingen voor land materieel zijn met € 296,5 miljoen naar boven bijgesteld. Dit is een gevolg van het actualiseren van het Defensie Lifecycle Plan. Wijzigingen zijn o.a. opgetreden bij de volgende projecten: Midlife update voor het wapensysteem Infanterie Gevechtsvoertuig CV90 (€ 139,1 miljoen), Midlife Update Fennek (€ 46,3 miljoen) , Vervanging Vouwbrug (€ 45,5  miljoen) en Vervanging CBRN capaciteit (€ 25,2 miljoen).

Toelichting op de uitgaven

Verwerving: realisatiefase

Het budget voor de verwerving realisatiefase is per saldo met € 23,2 miljoen naar boven bijgesteld. Dit is voornamelijk te verklaren door de toevoeging van niet gerealiseerd budget 2021 (€ 22,4 miljoen) aan het budget KMar investeringen bandbreedte 2022.

Instandhouding Materieel

Het budget voor de instandhouding van materieel is per saldo gestegen met € 56,4 miljoen. Dit wordt met name veroorzaakt door een onderrealisatie op het betreffende budget in 2021, wat toegevoegd is aan het budget voor 2022 (€ 22,5 miljoen) en er is voor € 13,9 miljoen aan prijsbijstelling aan het budget toegevoegd. Daarnaast wordt het budget bijgesteld met € 30 miljoen. Dit heeft te maken met de defensiebrede herverdeling van de Motie Hermans Middelen o.b.v. uitgewerkte bestedingsplannen. Tevens heeft er in dit kader een bijstelling plaatsgevonden ten gunste van de MATLOG-keten problematiek.

Beleidsartikel 4 Lucht Materieel
Artikel 4 Lucht Materieel (bedragen x € 1.000)

Omschrijving

Ontwerpbegroting 2022 (1)

Mutaties via NvW, ISB, moties en amendementen (2)

Vastgestelde begroting 2022 (3)=(1)+(2)

Mutaties 1e suppletoire begroting (4)

Stand 1e suppletoire begroting (5)=(3)+(4)

Mutatie 2023

Mutatie 2024

Mutatie 2025

Mutatie 2026

          

Verplichtingen

636.913

146.400

783.313

891.845

1.675.158

‒ 185.201

277.942

392.846

267.689

          

Uitgaven

1.196.398

40.000

1.236.398

‒ 26.315

1.210.083

255.991

349.671

389.150

288.914

waarvan juridisch verplicht

82,7%

   

160,7%

    
          

Verwerving

         

Opdrachten

1.359.903

1.359.903

174.726

1.534.629

243.537

420.002

504.490

373.706

Verwerving: voorbereidingsfase

13.117

13.117

‒ 7.313

5.804

209.155

217.272

329.243

275.023

Verwerving: realisatie

1.346.786

1.346.786

182.039

1.528.825

34.382

202.730

175.247

98.683

          

Instandhouding

         

Opdrachten

238.253

40.000

278.253

‒ 15.223

263.030

15.915

32.451

27.301

24.004

Instandhouding Materieel

238.253

40.000

278.253

‒ 15.223

263.030

15.915

32.451

27.301

24.004

          

Over-/ onderprogrammering

‒ 401.758

‒ 401.758

‒ 185.818

‒ 587.576

‒ 3.461

‒ 102.782

‒ 142.641

‒ 108.796

          
          

Ontvangsten

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Overige ontvangsten materieel

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Voor dit artikel worden mutaties met een grootte van € 10,0 miljoen of meer toegelicht.

Toelichting op de verplichtingen

De verplichtingen voor lucht materieel zijn met € 891,8 miljoen naar boven bijgesteld. Dit is een gevolg van het actualiseren van het Defensie Lifecycle Plan. Wijzigingen zijn o.a. opgetreden bij de projecten Verwerving F-35 (€ 792,1 miljoen) en Chinook Vervanging en Modernisering (€ 139,8 miljoen).

Toelichting op de uitgaven

Verwerving: Realisatiefase

De realisatiefase van lucht materieel is met € 182,0 miljoen verhoogd. Dit is enerzijds een gevolg van het adminstratief verwerken van over- en onderrealisatie uit 2021. Anderzijds is dit een gevolg van het verwerken van herfaseringen uit het Defensie Lifecycle Plan. Het betreft hier onder andere het project «Apache Remanufacture» (+ € 55,0 miljoen), door vertragingen in 2021 als gevolg van de COVID-19 problematiek, «Instandhouding F-16 Vliegveiligheid en luchtwaardigheid» (+11,8), «Continuatie VIP Transport Defensie (Commerciel vertrouwelijk)» (+10 ‒ 100 miljoen) en meerdere projecten waarvan de afwijking kleiner dan € 10 miljoen is.

Instandhouding materieelHet budget voor de instandhouding van materieel is per saldo gedaald met € 15,2 miljoen. Dit wordt met name veroorzaakt door een negatieve bijstelling van € 20 miljoen als gevolg van een defensiebrede herverdeling van de Motie Hermans middelen o.b.v. uitgewerkte bestedingsplannen. Daarnaast wordt dit veroorzaakt door een ontvlechting uit het budget van de luchtmacht van het overtollige KDC-10 budget ten behoeve van de Multi-Role Tanker and Transport Aircraft (MRTT) Multinationale Unit (MMU) (€ 15,6 miljoen) en er is een tekort op vliegeropleidingen F-16 in 2021 opgelost vanuit de verminderde behoefte op instandhouding F-16 (€ 9,7 miljoen). Daarnaast zijn er enkele toevoegingen aan het budget voor de instandhouding van materieel gedaan: prijsbijstelling 2022 (€ 13,4 miljoen), onderrealisatie op MQ-9 budget in 2021 (€ 7,3 miljoen), compensatie voor de verbeterde koers van de Amerikaanse dollar (€ 5,8 miljoen) en de onderrealisatie op het budget voor instandhouding van materieel in 2021 (€ 2,1 miljoen).

Over-/ onderprogrammering

Als gevolg van alle aanpassingen die binnen dit artikel hebben plaatsgevonden, is de overprogrammering op lucht materieel met € 185,8 miljoen verhoogd. In 2021 bleek er minder budget nodig te zijn waardoor de onderrealisatie uit dat jaar is doorgeboekt naar 2022. Meerjarig zal het budget herfaseerd worden bij de ontwerpbegroting 2023.

Beleidsartikel 5 Infrastructuur en Vastgoed
Artikel 5 Infrastructuur en Vastgoed (bedragen x € 1.000)

Omschrijving

Ontwerpbegroting 2022 (1)

Mutaties via NvW, ISB, moties en amendementen (2)

Vastgestelde begroting 2022 (3)=(1)+(2)

Mutaties 1e suppletoire begroting (4)

Stand 1e suppletoire begroting (5)=(3)+(4)

Mutatie 2023

Mutatie 2024

Mutatie 2025

Mutatie 2026

          

Verplichtingen

812.035

97.900

909.935

49.803

959.738

330.249

453.526

400.794

242.202

          

Uitgaven

851.402

97.900

949.302

‒ 52.119

897.183

94.853

159.889

179.238

112.284

waarvan juridisch verplicht

18,8%

   

93,4%

    
          

Verwerving

         

Opdrachten

576.337

18.400

594.737

7.115

601.852

174.289

200.445

171.435

99.592

Verwerving: voorbereidingsfase

208.478

18.400

226.878

‒ 125.018

101.860

71.840

76.369

62.059

33.311

Verwerving: realisatie

367.859

367.859

132.133

499.992

102.449

124.076

109.376

66.281

          

Instandhouding

         

Opdrachten

401.083

79.500

480.583

‒ 17.778

462.805

‒ 12.776

23.443

21.164

21.023

Instandhouding Infrastructuur

401.083

79.500

480.583

‒ 17.778

462.805

‒ 12.776

23.443

21.164

21.023

          
          

Over-/ onderprogrammering

‒ 126.018

‒ 126.018

‒ 41.456

‒ 167.474

‒ 66.660

‒ 63.999

‒ 13.361

‒ 8.331

          
          

Ontvangsten

25.599

25.599

341

25.940

341

341

341

341

Overige ontvangsten infrastructuur

25.599

25.599

341

25.940

341

341

341

341

Voor dit artikel worden mutaties met een grootte van € 5,0 miljoen of meer toegelicht.

Toelichting op de verplichtingen

Het verplichtingenbudget is met € 49,8 miljoen gestegen met name als gevolg van de uitdeling van de prijsbijstelling (€ 19,5 miljoen).

Toelichting op de uitgaven

Verwerving: voorbereidingsfase

Het budget in de voorbereidingsfase daalt met € 125,0 miljoen. Het betreft projecten waarvan het budget van de voorbereidingsfase naar de realisatiefase schuiven, waaronder Legering Defensiebreed (€ 60,9 miljoen), Renovatie hoofdbaan Woensdrecht (€ 9,1 miljoen), reductie vastgoed footprint (€ 6,4 miljoen), EMVO Woensdrecht (€ 5,8 miljoen) en diverse kleinere projecten. Daarnaast vervalt een eerdere reservering van € 18,3 miljoen voor kostenkengetallen doordat de hogere kostenkengetallen in de projectbudgetten zijn verwerkt. Verder is er € 5,9 miljoen overgeheveld naar het artikel Defensiebreed Materieel voor aankoop van nul-emissie voertuigen.

Verwerving: realisatiefaseHet budget in de realisatiefase is met € 132,1 miljoen toegenomen. Het betreft projecten waarvan het budget van de voorbereidingsfase naar de realisatiefase schuiven, zoals hierboven bij de voorbereidingsfase genoemd. Daarnaast is de realisatie van een aantal projecten vanuit 2021 naar 2022 verschoven, waaronder de projecten aanpassen vastgoed als gevolg van wijziging van regelgeving (€ 16,1 miljoen), bouwtechnische verbeteringen ten behoeve van de brandveiligheid (€ 11 miljoen), NATO Communications and Information Agency (NCIA) (€ 5,7 miljoen) en diverse kleinere projecten.

Instandhouding InfrastructuurHet budget voor de instandhouding van het vastgoed is met € 17,8 miljoen gedaald. Dit wordt met name veroorzaakt door een herschikking van budget van instandhouding naar het programma Verbetering Defensiebrede legering fase 2 ten behoeve van het verminderen van het achterstallig onderhoud (€ 42 miljoen). Daarnaast is prijsbijstelling aan het instandhoudingsbudget toegevoegd (€ 19,5 miljoen).

Over-/ onderprogrammering

Als gevolg van de aanpassingen die binnen dit artikel hebben plaatsgevonden, waaronder een kasschuif naar 2024 en 2025 (€ 80 miljoen), is de overprogrammering op Infrastructuur en Vastgoed met € 41,5 miljoen verhoogd.

Beleidsartikel 6 IT
Artikel 6 IT (bedragen x € 1.000)

Omschrijving

Ontwerpbegroting 2022 (1)

Mutaties via NvW, ISB, moties en amendementen (2)

Vastgestelde begroting 2022 (3)=(1)+(2)

Mutaties 1e suppletoire begroting (4)

Stand 1e suppletoire begroting (5)=(3)+(4)

Mutatie 2023

Mutatie 2024

Mutatie 2025

Mutatie 2026

          

Verplichtingen

689.361

95.000

784.361

493.246

1.277.607

422.944

996.403

716.287

505.499

          

Uitgaven

792.011

95.000

887.011

34.259

921.270

231.246

755.774

518.675

373.335

waarvan juridisch verplicht

39,7%

   

72,4%

    
          

Verwerving

         

Opdrachten

773.237

773.237

178.135

951.372

445.727

536.890

550.738

532.418

Verwerving: voorbereidingsfase

425.475

425.475

‒ 12.981

412.494

404.961

486.884

515.566

531.320

Verwerving: realisatie

347.762

347.762

191.116

538.878

40.766

50.006

35.172

1.098

          

Instandhouding

         

Opdrachten

303.866

95.000

398.866

‒ 30.315

368.551

‒ 28.277

29.274

61.561

85.863

Instandhouding IT

303.866

95.000

398.866

‒ 30.315

368.551

‒ 28.277

29.274

61.561

85.863

          
          

Onzekerheidsreservering

0

        
          

Over-/ onderprogrammering

‒ 285.092

‒ 285.092

‒ 113.561

‒ 398.653

‒ 186.204

189.610

‒ 93.624

‒ 244.946

          

Ontvangsten

16.769

16.769

0

16.769

0

0

0

0

Overige ontvangsten infrastructuur

16.769

16.769

0

16.769

0

0

0

0

Voor dit artikel worden mutaties met een grootte van € 5,0 miljoen of meer toegelicht.

Toelichting op de verplichtingen

De verplichtingen voor IT zijn met € 493,3 miljoen naar boven bijgesteld. Dit is een gevolg van het actualiseren van het Defensie Lifecycle Plan. Wijzigingen zijn o.a. opgetreden bij de projecten Vervanging HF-radiosystemen (€ 57,2 miljoen), Satellietcapaciteit (€ 57,2 miljoen) en (Erp M&F S/4 HANA (€ 17,4 miljoen).

Toelichting op de uitgaven

Verwerving: voorbereidingsfase

Het budget in de voorbereidingsfase daalt met € 13,0 miljoen. Het betreft onder meer projecten waarvan budget van de voorbereidingsfase naar de realisatiefase schuift. Dit betreft voornamelijk kleinere projecten.

Verwerving: realisatie

De realisatiefase van IT is met € 191,1 miljoen verhoogd. Dit is enerzijds een gevolg van het adminstratief verwerken van over- en onderrealisatie uit 2021. Anderzijds is dit een gevolg van het verwerken van herfaseringen uit het Defensie Lifecycle Plan. Het betreft hier onder andere het project «GRIT» (+32,3 miljoen) in verband met de opbouw van een benodigd datacentrum. Verder betreft het ook de projecten «Grondterminal Milsatcom» (+ € 10,6 miljoen), «Erp M&F S/4 HANA» (+16,4) en «IT-Bandbreedte <5M€» (+ € 32,7 miljoen) en een groot aantal projecten waarvan de afwijking kleiner dan € 10 miljoen is.

Instandhouding

Het budget instandhouding IT is per saldo met € 30,3 miljoen neerwaarts bijgesteld. Met Motie Hermans is middels een Nota van Wijziging o.a. het tekort bij de Instandhouding IT grotendeels gerepareerd. Hiermee kan een interne herverdeling binnen het DMF die in 2021 met de 1e suppletoire begroting aan de kamer is gemeld weer worden teruggedraaid. Hierdoor wordt het budget met € 50 miljoen naar beneden bijgesteld. Daarnaast wordt het budget met € 17,1 miljoen naar boven bijgesteld als gevolg van het ontvangen van de prijsbijstelling.

Over-/ onderprogrammering

Als gevolg van de aanpassingen die binnen dit artikel hebben plaatsgevonden, is de overprogrammering voor IT met € 113,6 miljoen verhoogd.

Beleidsartikel 7 Bijdrage andere begrotingshoofdstukken Rijk
Artikel 7 Bijdrage andere begrotingshoofdstukken Rijk (bedragen x € 1.000)

Omschrijving

Ontwerpbegroting 2022 (1)

Mutaties via NvW, ISB, moties en amendementen (2)

Vastgestelde begroting 2022 (3)=(1)+(2)

Mutaties 1e suppletoire begroting (4)

Stand 1e suppletoire begroting (5)=(3)+(4)

Mutatie 2023

Mutatie 2024

Mutatie 2025

Mutatie 2026

          

Verplichtingen

0

0

0

0

0

0

0

0

0

          

Uitgaven

0

0

0

0

0

0

0

0

0

          
          

Ontvangsten

4.948.612

321.700

5.270.312

303.174

5.573.486

1.098.131

2.112.488

2.219.755

2.180.153

          

Ontvangsten

         

Ontvangsten

4.948.612

321.700

5.270.312

303.174

5.573.486

1.098.131

2.112.488

2.219.755

2.180.153

Voor dit artikel worden mutaties met een grootte van € 10,0 miljoen of meer toegelicht.

Toelichting op de uitgaven

Dit begrotingsartikel is technisch van aard. Op dit artikel worden de bijdragen verantwoord die vanuit de reguliere Defensiebegroting (Hoofdstuk X) overgeheveld worden naar het DMF.

Beleidsartikel 8 Overige uitgaven en ontvangsten
Artikel 8 Overige uitgaven en ontvangsten (bedragen x € 1.000)

Omschrijving

Ontwerpbegroting 2022 (1)

Mutaties via NvW, ISB, moties en amendementen (2)

Vastgestelde begroting 2022 (3)=(1)+(2)

Mutaties 1e suppletoire begroting (4)

Stand 1e suppletoire begroting (5)=(3)+(4)

Mutatie 2023

Mutatie 2024

Mutatie 2025

Mutatie 2026

          

Verplichtingen

0

0

0

173.725

173.725

164.766

172.451

169.277

158.418

          

Uitgaven

0

0

0

173.725

173.725

164.766

172.451

169.277

158.418

Nader toe te wijzen uitgaven

0

0

0

173.725

173.725

164.766

172.451

169.277

158.418

          

Ontvangsten

0

0

0

577.406

577.406

0

0

0

0

3 Verdiepingsbijlage

In de verdiepingsbijlage is per begrotingsartikel een meerjarige (voor de volledige planperiode) tabel met daarin de mutaties per jaar opgenomen.

Artikel 1 Defensiebreed Materieel (bedragen x € 1.000)

Omschrijving

Mutatie 2027

Mutatie 2028

Mutatie 2029

Mutatie 2030

Mutatie 2031

Mutatie 2032

Mutatie 2033

Mutatie 2034

Mutatie 2035

Mutatie 2036

           

Verplichtingen

741.515

941.718

302.645

313.321

605.577

651.553

458.274

624.511

371.283

620.057

           

Uitgaven

635.144

751.444

167.658

278.758

579.104

637.286

551.527

739.464

519.963

524.646

           
           

Verwerving

          

Opdrachten

585.659

548.781

385.095

384.436

320.695

187.088

180.767

147.300

233.423

138.027

Verwerving: voorbereidingsfase

568.577

520.989

371.870

371.148

307.417

173.732

167.411

133.944

220.591

117.308

Verwerving: onderzoeksfase

‒ 93.679

‒ 52

‒ 52

‒ 52

‒ 52

‒ 52

‒ 52

‒ 52

0

0

Verwerving: realisatie

110.761

27.844

13.277

13.340

13.330

13.408

13.408

13.408

12.832

20.719

           

Instandhouding

          

Opdrachten

6.555

‒ 2.803

21.792

21.757

21.751

21.751

21.735

21.735

21.735

21.735

Instandhouding Materieel

6.555

‒ 2.803

21.792

21.757

21.751

21.751

21.735

21.735

21.735

21.735

           

Kennis en Innovatie

          

Bekostiging

64.998

64.998

64.998

64.998

64.998

64.998

64.998

64.998

64.998

64.998

Bijdrage grote onderzoeksfaciliteiten

49.998

49.998

49.998

49.998

49.998

49.998

49.998

49.998

49.998

49.998

Technologieontwikkeling

15.000

15.000

15.000

15.000

15.000

15.000

15.000

15.000

15.000

15.000

Kennisgebruik

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Kort Cyclische Innovatie

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

           

Onzekerheidsreservering

0

0

0

3.600

0

‒ 43.492

0

0

0

0

           

Over-/ onderprogrammering

‒ 22.068

140.468

‒ 304.227

‒ 196.033

171.660

406.941

284.027

505.431

199.807

299.886

           
           

Ontvangsten

480

480

480

480

480

480

480

480

480

480

Overige ontvangsten materieel

480

480

480

480

480

480

480

480

480

480

Artikel 2 Maritiem Materieel (bedragen x € 1.000)

Omschrijving

Mutatie 2027

Mutatie 2028

Mutatie 2029

Mutatie 2030

Mutatie 2031

Mutatie 2032

Mutatie 2033

Mutatie 2034

Mutatie 2035

Mutatie 2036

           

Verplichtingen

344.831

42.474

80.073

32.442

96.750

262.464

351.413

191.758

‒ 159.998

‒ 248.574

           

Uitgaven

60.329

101.254

200.627

262.251

263.059

268.557

248.364

65.293

‒ 86.267

10.469

           
           

Verwerving

          

Opdrachten

‒ 71.197

67.624

105.605

220.507

321.065

220.108

209.906

26.343

‒ 130.926

‒ 34.017

Verwerving: voorbereidingsfase

52.806

33.060

100.507

199.241

313.570

214.929

193.870

70.505

‒ 85.787

14.340

Verwerving: onderzoeksfase

‒ 153.381

3.977

1.512

1.803

0

0

0

0

0

0

Verwerving: realisatie

29.378

30.587

3.586

19.463

7.495

5.179

16.036

‒ 44.162

‒ 45.139

‒ 48.357

           

Instandhouding

          

Opdrachten

37.600

37.606

37.600

37.600

37.600

37.600

37.600

37.600

37.600

37.600

Instandhouding Materieel

37.600

37.606

37.600

37.600

37.600

37.600

37.600

37.600

37.600

37.600

           

Over-/ onderprogrammering

93.926

‒ 3.976

57.422

4.144

‒ 95.606

10.849

858

1.350

7.059

6.886

           
           

Ontvangsten

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Overige ontvangsten materieel

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Artikel 3 Land Materieel (bedragen x € 1.000)

Omschrijving

Mutatie 2027

Mutatie 2028

Mutatie 2029

Mutatie 2030

Mutatie 2031

Mutatie 2032

Mutatie 2033

Mutatie 2034

Mutatie 2035

Mutatie 2036

           

Verplichtingen

478.013

239.525

379.234

333.020

245.385

239.198

187.146

165.301

298.332

282.604

           

Uitgaven

384.859

197.145

238.200

251.044

160.441

179.225

208.894

229.492

292.121

253.204

           
           

Verwerving

          

Opdrachten

421.633

179.088

171.794

156.069

58.601

70.618

95.225

112.198

189.035

165.123

Verwerving: voorbereidingsfase

404.893

157.213

152.323

152.323

33.366

51.700

77.230

91.962

156.501

134.034

Verwerving: onderzoeksfase

‒ 28.654

0

0

0

0

0

0

‒ 7.721

0

‒ 212

Verwerving: realisatie

45.394

21.875

19.471

3.746

25.235

18.918

17.995

27.957

32.534

31.301

           

Instandhouding

          

Opdrachten

74.706

74.723

74.710

74.727

74.737

74.659

74.659

74.659

74.659

74.659

Instandhouding Materieel

74.706

74.723

74.710

74.727

74.737

74.659

74.659

74.659

74.659

74.659

           

Over-/ onderprogrammering

‒ 111.480

‒ 56.666

‒ 8.304

20.248

27.103

33.948

39.010

42.635

28.427

13.422

           
           

Ontvangsten

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Overige ontvangsten materieel

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Artikel 4 Lucht Materieel (bedragen x € 1.000)

Omschrijving

Mutatie 2027

Mutatie 2028

Mutatie 2029

Mutatie 2030

Mutatie 2031

Mutatie 2032

Mutatie 2033

Mutatie 2034

Mutatie 2035

Mutatie 2036

           

Verplichtingen

212.989

257.254

686.621

621.344

378.379

251.528

248.790

196.171

528.800

830.974

           

Uitgaven

312.638

342.876

645.501

564.740

345.341

232.514

299.541

254.866

563.539

542.203

           
           

Verwerving

          

Opdrachten

421.123

366.265

636.348

559.785

309.947

181.912

251.523

200.505

510.436

495.721

Verwerving: voorbereidingsfase

287.847

311.823

579.545

512.673

262.106

137.465

206.777

156.269

465.876

451.543

Verwerving: realisatie

133.276

54.442

56.803

47.112

47.841

44.447

44.746

44.236

44.560

44.178

           

Instandhouding

          

Opdrachten

25.063

25.087

25.037

25.037

25.037

25.037

25.037

25.037

25.037

25.037

Instandhouding Materieel

25.063

25.087

25.037

25.037

25.037

25.037

25.037

25.037

25.037

25.037

           

Over-/ onderprogrammering

‒ 133.548

‒ 48.476

‒ 15.884

‒ 20.082

10.357

25.565

22.981

29.324

28.066

21.445

           
           

Ontvangsten

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Overige ontvangsten materieel

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Artikel 5 Infrastructuur en Vastgoed (bedragen x € 1.000)

Omschrijving

Mutatie 2027

Mutatie 2028

Mutatie 2029

Mutatie 2030

Mutatie 2031

Mutatie 2032

Mutatie 2033

Mutatie 2034

Mutatie 2035

Mutatie 2036

           

Verplichtingen

234.438

225.568

133.159

‒ 36.118

‒ 69.837

‒ 64.410

‒ 52.411

‒ 60.391

‒ 86.675

‒ 51.238

           

Uitgaven

111.290

79.747

90.452

98.759

105.671

112.665

140.535

114.394

113.816

108.702

           
           

Verwerving

          

Opdrachten

98.341

86.009

48.574

95.406

83.406

81.856

63.127

81.856

81.856

81.856

Verwerving: voorbereidingsfase

25.772

56.541

39.128

84.260

84.260

82.710

63.981

82.710

82.710

82.710

Verwerving: realisatie

72.569

29.468

9.446

11.146

‒ 854

‒ 854

‒ 854

‒ 854

‒ 854

‒ 854

           

Instandhouding

          

Opdrachten

21.060

16.060

15.913

15.913

15.913

15.913

15.913

15.913

15.913

15.913

Instandhouding Infrastructuur

21.060

16.060

15.913

15.913

15.913

15.913

15.913

15.913

15.913

15.913

           
           

Over-/ onderprogrammering

‒ 8.111

‒ 22.322

25.965

‒ 12.560

6.352

14.896

61.495

16.625

16.047

10.933

           
           

Ontvangsten

341

341

341

341

341

341

341

341

341

341

Overige ontvangsten infrastructuur

341

341

341

341

341

341

341

341

341

341

Artikel 6 IT (bedragen x € 1.000)

Omschrijving

Mutatie 2027

Mutatie 2028

Mutatie 2029

Mutatie 2030

Mutatie 2031

Mutatie 2032

Mutatie 2033

Mutatie 2034

Mutatie 2035

Mutatie 2036

           

Verplichtingen

574.299

582.458

556.362

687.962

468.555

438.795

139.359

171.870

469.956

444.765

           

Uitgaven

502.683

520.789

647.604

530.320

536.836

556.654

572.929

588.885

593.850

547.570

           
           

Verwerving

          

Opdrachten

589.729

544.272

511.074

430.068

425.850

381.592

404.394

405.411

386.456

369.973

Verwerving: voorbereidingsfase

591.512

546.499

513.300

432.293

427.583

383.323

406.124

407.231

415.369

398.885

Verwerving: realisatie

‒ 1.783

‒ 2.227

‒ 2.226

‒ 2.225

‒ 1.733

‒ 1.731

‒ 1.730

‒ 1.820

‒ 28.913

‒ 28.912

           

Instandhouding

          

Opdrachten

99.185

103.595

103.720

102.330

102.330

102.330

102.330

101.155

101.155

101.155

Instandhouding IT

99.185

103.595

103.720

102.330

102.330

102.330

102.330

101.155

101.155

101.155

           
           

Onzekerheidsreservering

          
           

Over-/ onderprogrammering

‒ 186.231

‒ 127.078

32.810

‒ 2.078

8.656

72.732

66.205

82.319

106.239

76.442

           

Ontvangsten

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Overige ontvangsten infrastructuur

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Artikel 7 Bijdrage andere begrotingshoofdstukken Rijk (bedragen x € 1.000)

Omschrijving

Mutatie 2027

Mutatie 2028

Mutatie 2029

Mutatie 2030

Mutatie 2031

Mutatie 2032

Mutatie 2033

Mutatie 2034

Mutatie 2035

Mutatie 2036

           

Verplichtingen

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

           

Uitgaven

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

           
           

Ontvangsten

2.175.126

2.173.278

2.155.633

2.147.881

2.145.911

2.142.360

2.148.191

2.147.853

2.152.481

2.142.253

Artikel 8 Overige uitgaven en ontvangsten (bedragen x € 1.000)

Omschrijving

Mutatie 2027

Mutatie 2028

Mutatie 2029

Mutatie 2030

Mutatie 2031

Mutatie 2032

Mutatie 2033

Mutatie 2034

Mutatie 2035

Mutatie 2036

           

Verplichtingen

156.280

156.280

156.280

156.280

156.280

156.280

156.280

156.280

156.280

156.280

           

Uitgaven

156.280

156.280

156.280

156.280

156.280

156.280

156.280

156.280

156.280

156.280

Nader toe te wijzen uitgaven

156280

156280

156280

156280

156280

156280

156280

156280

156280

156280

           

Ontvangsten

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0