Gepubliceerd: 1 april 2022
Indiener(s): Hanke Bruins Slot (minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36018-4.html
ID: 36018-4

Nr. 4 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 1 april 2022

Op 10 januari 2022 heeft een tweede aanvraagronde plaatsgevonden voor de subsidie voor verduurzaming en woningverbetering Groningen. Voor deze subsidieronde was een budget van € 220 mln. beschikbaar. Dit subsidieplafond is direct op de dag van openstelling bereikt en zodoende is het loket eind van de dag gesloten. Na het bereiken van het subsidieplafond is voor circa € 25 mln. subsidie aangevraagd. Op 14 januari jl. heeft staatsecretaris van Economische Zaken en Klimaat toegezegd dat er € 250 mln. extra beschikbaar komt zodat alle Groningers die in aanmerking komen voor de subsidie, deze kunnen aanvragen (Kamerstuk 33 529, nr. 946). In dit licht acht ik het van belang dat alle aanvragen die op 10 januari 2022 zijn ingediend en aan de voorwaarden voldoen, alsnog in behandeling worden genomen. Vooruitlopend op de overheveling van de budgetten voor Groningen naar het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, informeer ik uw Kamer mede namens de staatsecretaris van Economische Zaken en Klimaat middels deze brief over dit besluit.

Het is aan de aanvragers niet uit te leggen dat -ondanks dat er extra budget beschikbaar komt- hun aanvraag zou moeten worden afgewezen en zij de volgende ronde wederom een aanvraag moeten indienen. Zodoende stel ik vooruitlopend op het openstellen van een nieuwe aanvraagronde alvast € 25 mln. van de 250 mln. beschikbaar om deze aanvragers tegemoet te komen. De organisatie belast met de uitvoering van deze regeling, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, neemt deze aanvragen in behandeling zodat de aanvragers hun subsidie snel kunnen ontvangen.

Groningers die nog niet € 10.000 subsidie hebben aangevraagd, kunnen dit in een volgende ronde alsnog aanvragen. Conform Motie Beckerman (Kamerstuk 33 529, nr. 978) wordt uw Kamer voor 1 mei geïnformeerd over de datum van openstelling en vormgeving van het aanvraagproces voor de volgende ronde van de subsidieregeling.

Budgettaire gevolgen

De budgettaire gevolgen van € 250 mln. zijn in een incidentele suppletoire begrotingswet aan u voorgelegd (Kamerstuk 36 018). Normaliter wordt nieuw beleid met consequenties voor de begroting pas in uitvoering genomen nadat de Staten-Generaal de begrotingswet heeft geautoriseerd. Omdat het kabinet zo snel mogelijk de beoogde groep wil faciliteren bij het verkrijgen van de woningverbeteringssubsidie in Groningen, acht het kabinet het wenselijk en in het belang van het Rijk om – vooruitlopend op formele autorisatie door beide Kamers – uitvoering te geven aan het besluit tot het verstrekken van de aanvullende middelen van € 25 mln. Hiermee wordt een beroep gedaan op artikel 2.27, tweede lid, van de Comptabiliteitswet 2016.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, H.G.J. Bruins Slot